4562Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ve Serbest Bölgeler Mevzuatı Hakkında Gerçekleştirilen Güncel Değişiklikler
7033 sayılı “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (“7033 sayılı Kanun”) 1 Temmuz 2017 tarihli 30111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na (“2547 sayılı Kanun”) eklemeler yapan 18. ve ek maddeler 38 ile 36 haricinde[1] tüm maddeler yürürlüğe girmiştir.
Sanayi işletmecilerinin ticari faaliyetlerini daha etkin ve istikrarlı yürütebilmesi 7033 sayılı Kanun’un diğer muhtelif kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin bazı hükümleri üzerinde tadil ve eklemeler yapmasının ve bir kısım hükümleri de yürürlükten kaldırmasının başlıca hedefidir.
7033 sayılı Kanun kapsamında getirilen yeni düzenlemeler özellikle 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu (“OSB Kanunu”) kapsamında yer alan organize sanayi bölgeleri (“OSB”), serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi siteleri hakkında farklı açılardan birçok gelişmeyi de beraberinde getirmiştir; gelişmeler incelendiğinde ticari işletmelerin ilgili bölge ve sitelerde yapacakları faaliyetleri kolaylaştırmak ve iyileştirmek özelinde yoğunlaştığı görülmektedir.
OSB, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi siteleri özelinde 7033 sayılı Kanun’un yayımlanması ile yürürlüğe giren değişiklik ve gelişmeler aşağıda açıklanmaktadır:
I. Vergi ve Harç Muafiyeti
7033 sayılı Kanun hükümlerinin getirdiği yeni uygulamaların özellikle harç ve vergi muafiyeti hususlarına eğildiği görülmektedir.
Öncelikle 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun (“488 sayılı Kanun”) (2) sayılı tablosuna yapılan eklemeden açıkça anlaşılmaktadır ki; artık OSB, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde bulunan arsaların tahsisine ilişkin olarak düzenlenen sözleşmeler ve taahhütnameler ile ilgili yapılacak işlemler 488 sayılı Kanun’un 9. maddesi kapsamında; damga vergisinden muaf tutulacaktır.
Öte yandan 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 59. maddesinin “n” bendinde yapılan değişiklik, tapu ve kadastro harçlarından muaf tutulacak işlemler kapsamına; OSB, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemlerini, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri ile bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescili işlemlerini ve cins değişikliği işlemlerini de katmıştır. Buna göre sayılı işlemler tapu ve kadastro harçlarından müstesnadır.
Bunlara ek olarak; daha önceden OSB ve sanayi sitelerinde yapılan binalar için yalnızca 5 (beş) yıllık geçici Emlak Vergisi muafiyeti tesis edilmekte iken, 7033 sayılı Kanun’un, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na (“1319 sayılı Kanun”) yaptığı ekleme ve tadil ile işbu bölgeler özelinde düzenlenen geçici muafiyet uygulaması yürürlükten kaldırılmış ve yerine 1319 sayılı Kanun’un 4. maddesinin altında düzenlenmiş olan OSB, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalar için daimi emlak vergisi muafiyeti uygulaması getirilmiştir.
II. Teşvik
7033 sayılı Kanun, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un (“4708 sayılı Kanun”) 5. maddesinin 5. fıkrasının altıncı cümlesinde ticari faaliyetle iştigal eden işletmecilerin lehine bir tadilde bulunarak, 4708 sayılı Kanun nezdinde yapı denetim kuruluşlarına ödenmesi planlanan “hizmet bedeli” için istisnai olarak tesis edilmiş %75’lik indirimden yararlanacak yapılar kümesini genişletmiştir. Eskiden indirimden faydalanacak yapılar yalnızca “endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve organize sanayi bölgeleri” iken yapılan tadil sonrasında bu kapsam “endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve sanayi siteleri” şeklinde değişikliğe uğramıştır.
OSB faaliyetleri özelinde getirilen bir diğer yeni düzenleme ise 2547 sayılı Kanun’un 46. Maddesinin sonuna eklenen “l” fıkrası ile ortaya koyulmuştur; buna göre organize sanayi bölgelerinde kurulan meslek yüksekokulları için öğrenci başına ilgili yükseköğretim kurumlarına, Yükseköğretim Kurulu bütçesine bu amaçla tahsis edilen ödenekten eğitim desteği yapılabilecektir. Eğitim desteğinin tutarı ve kullanımı ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecektir.
4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu (“4646 sayılı Kanun”) da 7033 sayılı Kanun’un etkisi ile bir eklemeye maruz kalmıştır; buna göre 4646 sayılı Kanunun 4. maddesinin 4. fıkrasının (g) bendi altına “7)” alt bendi eklenmiştir. Bu eklemenin içeriğine göre; doğal gaz dağıtım şirketleri, OSB’nin talep ve muvafakati doğrultusunda, OSB için şebeke ve bağlantı hattı yatırımları yaparak OSB’de dağıtım faaliyeti gerçekleştirebilecektirler. Bu faaliyetlerin hangi koşullarda yapılabileceğine ilişkin usul ve esaslar, Bakanlık ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görüşleri alınarak Kurul tarafından belirlenir.
III. OSB Kanunu
OSB Kanunu, 7033 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle en çok tadil ve eklemeye konu olan kanundur. Yapılan tadil ve eklemeler incelendiğinde OSB’ne ilişkin faaliyetlerin yeni düzenlemeler eşliğinde bir sistem değişikliğine gittiği görülmektedir. Aşağıda bu tadil ve eklemeler ayrıntılı bir açıklanmaktadır.
A. Bakanlık
İlk olarak; OSB Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 3. Maddesinde değişikliklere gidilmiştir. Bunların en belirgin olanı ise, değişiklik öncesinde “Bakanlık” teriminin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nı karşılamasıyken, değişiklik sonrasında bu kısaltmanın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı ifade eder hale gelmesidir.
B. Kamulaştırma Faaliyetleri Açısından OSB’lerin Niteliği
OSB Kanunu’nun “Nitelikleri” başlıklı 5. maddesi de değişiklikten etkilenmiştir. “OSB” kavramının (kamulaştırma faaliyetleri açısından) tanımı yenilenmiştir ancak bu değişiklik pratikte pek bir fark yaratmayacaktır. Bunun haricinde 7033 sayılı Kanun ile 5. maddenin 2. fıkrasına yapılan önemli eklemeye göre artık OSB adına kamulaştırma yapacak idare (valilik, il özel idaresi, belediye veya Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı) bu nedenle oluşturacağı kıymet takdir ve uzlaşma komisyonlarında OSB’den en az bir üyenin görevlendirilmesini isteyecektir. (Ancak OSB tüzel kişiliğine tanınan süre zarfında görevlendirme yapılmaz ise ilgili idare komisyon üyelerinin tamamını kendi bünyesinden seçecektir.)
C. Gelirler ve Haciz
7033 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle, OSB Kanunu’nun “Gelirler” başlıklı 12. maddesinin sonuna 3 (üç) adet yeni fıkra eklendiği görülmektedir. Bu 3 (üç) yeni fıkra uygulama açısından yüksek önem arz etmesinin yanı sıra icra ve iflas hukukunu da ilgilendirir niteliktedir. Şöyle ki, 12. maddeye eklenen 2. fıkraya göre OSB’nin su, elektrik ve doğalgaz gelirleri haczedilemeyecek ve amacı dışında kullanılamayacaktır.
Buna ilave olarak, eklenen 3. fıkraya göre OSB vermekle yükümlü olduğu hizmetlerle ilgili olarak katılımcılardan bağış adı altında bedel talep edemeyecektir.
Eklenen 4. ve son fıkraya göre ise OSB katılımcıları hakkında mahkemelerce verilecek iflas erteleme ihtiyati tedbir ve iflas erteleme kararları, katılımcının bu madde uyarınca OSB’ye olan elektrik, su ve doğalgaz borçlarının ifasını, takibini ve tahsilini durdurmayacak ve yükümlülüklerini yerine getirmesine engel oluşturmayacaktır.
D. Katılma Payları ve Yeni Asgari Limit
OSB Kanunu’nun “Katılma payları” başlıklı 13. Maddesine de 7033 sayılı Kanun kapsamında bir ekleme yapılmıştır. OSB’nin oluşumuna katılan tüm kurum ve kuruluşların, Bakanlıkça belirlenecek kuruluş masraflarına katılma yükümlülüğü olması zaten değişiklik öncesinde de bulunan bir düzenlemeydi. Eklenen fıkraya göre ise yukarıda belirtilen düzenlemenin yanı sıra OSB’nin kuruluşuna katılacak kurum ve kuruluşlar, müteşebbis heyette bulunduracakları her bir temsilci için 100.000,00.- TL’den (yüz bin Türk Lirası)[2] az olmamak üzere belirleyecekleri meblağı il özel idaresi, il özel idaresi bulunmayan illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı adına açılan banka hesabına yatıracaklardır.
Bu şekilde il özel idaresi, il özel idaresi bulunmayan illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı hesabına yatırılan meblağ, OSB tüzel kişilik kazandığında OSB’ye devredilir.
E. Krediler
OSB katılımcılarını yakından ilgilendiren bir diğer değişiklik de OSB Kanunu’nun “Krediler” başlıklı 14. maddesine uygulanmıştır. Göze çarpan ilk değişiklik ilgili maddenin 3. fıkrasının “OSB’lere faaliyetleri için gerekli olan ve Bakanlıkça uygun görülecek projeler için kredi verilebilir.” olacak şekilde değiştirilmesidir. 2. fıkranın değişmesinden önce OSB organları tarafından Bakanlık’tan yalnızca “projenin keşif tutarı ve genel idare giderleri” için kredi talep edilebileceği düzenlenmekteydi, değişen 2. fıkra ile birlikte artık Bakanlık tarafından sağlanabilecek kredilerin yelpazesi genişlemiştir. (Bu nedenle aynı maddenin, Bakanlık tarafından bir takım OSB’ne “arsa kredisi” sağlanabileceğini düzenleyen 5. fıkrası fuzuli kalmasından dolayı kaldırılarak mülga hale gelmiştir.)
Buna ek olarak 14. maddenin 3. fıkrasına eklenen 2. cümleye göre artık; OSB (bakanlık dışında) başka bir iç veya dış kaynaktan kredi kullanırsa, Bakanlık OSB’ye kredi faiz desteği verebilir. İşbu yeni düzenlemeyle OSB’nin Bakanlık dışında kurumlardan kredi alması halinde bile Bakanlık OSB’yi desteklemeyi sürdürmektedir.
F. Arsa Satışları
OSB Kanunu’nun “Arsa Satışları” isimli 15. Maddesi, müteşebbis heyetin belirleyeceği prensipler altında yönetim kurulunun yetki ve sorumluluğu ile yapılacak arsa satışlarını düzenlemektedir. 7033 sayılı Kanun’un bu maddeye yaptığı etki ise eklemiş olduğu 2. fıkradır, eklenen işbu fıkranın işlevi arsa satışı sırasında kullanılacak olan “parsel birim maliyeti” nin nasıl hesaplanacağı hakkındadır. Düzenleme şu şekildedir: “Parsel birim maliyeti; altyapısı tamamlanmış ve işletmeye geçmiş OSB’nin muhasebe kayıtlarındaki kamulaştırma, altyapı inşaatı, arıtma tesisi maliyeti, genel idare giderleri ve yatırım ile ilgili cari giderlerden oluşan toplam yatırım tutarının 213 sayılı Kanun uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı ile güncellenerek toplam sanayi alanına bölünmesiyle hesaplanır. Bulunan birim maliyetinin %25 fazlasını geçmemek üzere parsel birim satış fiyatı belirlenir. Altyapı yatırımları devam eden OSB’lerde yatırım tutarları ve diğer masraflar tahmini olarak hesaplanır ve kalan harcamalar için taahhütname alınır. Bu şekilde hesaplanan parsel birim maliyeti sonraki yıllar için yeniden değerleme oranlarına göre güncellenir.”
G. Parasal Haklar ve Özlük Hakları
OSB Kanunu 17. maddesinde müteşebbis heyetin, yönetim ve denetim kurullarının üyelerine (müteşebbis heyetin tespit edeceği tutarda) dağıtılabilecek huzur hakkını düzenler. 7033 sayılı Kanun’un etkisiyle artık bu üyelere huzur hakkı dışında düzenli bir aylık ödeme yapılamayacaktır. Ayrıca getirilen değişiklikler doğrultusunda; müteşebbis heyetin tespit edeceği huzur hakkı hesaplanırken bu huzur hakkının aylık toplam tutarı, her yıl Yüksek Planlama Kurulunca belirlenen kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının yönetim kurulu başkan ve üyelerine ödenen net aylık ücreti aşmayacaktır. Ayrıca müteşebbis heyet üyelerinden kamu personeli olanlara artık 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesi çerçevesinde ödeme yapılacaktır. Genel kurula geçen ve müteşebbis heyetin görevinin sona erdiği OSB’lerde ise huzur hakkını belirleme yetkisi genel kurula geçecektir.
Ayrıca yapılan yeni düzenlemeye göre aynı OSB organlarında birden fazla görevi bulunan kişilere, bu görevlerinden yalnızca biri için huzur hakkı ödenecektir.
Ğ. Arsa Tahsisi
7033 sayılı Kanun’un etki ettiği OSB Kanunu’nun “Arsa tahsisleri” başlıklı 18. maddesi OSB içindeki arsaların tahsis, devir ve temlik işlemlerinde uyulması gereken usul ve kuralları belirler. Madde tümüyle değişikliğe uğratılmıştır, bu değişiklikler içinde en belirgin olanları aşağıda açıklanmıştır:
- 18. maddenin değişik ilk fıkrasına göre arsa tahsis işlemi artık müteşebbis heyeti tarafından değil, yönetim kurulu tarafından gerçekleştirilecektir.
- 18. maddenin eklenen 6. Fıkrasına göre; tahsis edilen arsaların tapuları, ilgili katılımcı tarafından tahsis bedelinin tümüyle ödenmesi (veya tahsis bedelinden kalan borç için teminat mektubu verilmesi ve OSB’nin kesin olarak belirleyeceği arsa bedelleri ile yapılacak diğer yatırımlara itirazsız olarak katılacağına ilişkin noter tasdikli taahhütname vermesi koşullarının gerçekleşmesi) karşılığında (tesisi üretime geçenlere geri alım hakkı şerhi konulmayarak, tesisi üretime geçmeyenlere ise geri alım hakkı şerhi konularak) ilgili katılımcısına verilir.
- Değişiklik sonucu eklenen 7. fıkra ise; kendisine arazi tahsis edilen katılımcının yatırım tutarının en az %50’sini, Bakanlık veya başka kurumlardan sağladığı kredi ile sağlaması halini ve bu halde izlenecek hukuki usulü düzenlemektedir.
- Bir diğer önemli ekleme ise 18. maddenin son fıkrasıdır; buna göre artık OSB’lerde yer alacak sanayi kuruluşlarının müşterek yararlarına yönelik hizmet vermek üzere; kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ile müteşebbis heyette temsil edilen kurum ve kuruluşlara, müteşebbis heyet tarafından, mülkiyeti OSB’de kalmak üzere arsa tahsis edilebilecektir.
H. Elektrik Üretim Tesisi Kurma
7033 sayılı Kanun çerçevesinde, OSB Kanunu bünyesinde yapılan değişikliklerden biri de “Alt yapı tesisleri kurma, kullanma ve işletme hakkı” başlıklı 20. maddesinin ilk fıkrasında gerçekleştirdiği iki cümlelik eklemedir. Yapılan ekleme şu şekildedir: “…OSB’ler, Bakanlıktan izin almak kaydıyla ayrı şirket kurma şartı aranmaksızın OSB alanı içerisinde öncelikle kendi ihtiyacı olmak üzere elektrik üretim tesisleri kurma ve işletme hakkına sahiptir. OSB’deki katılımcıların elektrik üretim tesisleri kurması ve işletmesi OSB iznine tabidir…”
Yukarıdaki paragrafta alıntılanan eklenen kısma göre hem OSB hem de OSB katılımcısı, uygun koşulları sağlaması ve gerekli izinleri alması halinde OSB alanı içerisinde elektrik enerjisi üretebilecektir. Üstelik OSB bunu gerçekleştirirken şirketleşmek zorunda da bırakılmamıştır.
Bu düzenleme aslında yeni bir pratik değişiklik yaratmamakta olup, halihazırda 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun (“Elektrik Piyasası Kanunu”) “Organize sanayi bölgelerince yürütülebilecek faaliyetler” başlıklı 13. maddesinin benzer düzenlemelerini OSB Kanunu’na da dahil etmek amacıyla tasarlanmıştır.
I. Enerji Giderleri Özelinde Destek
OSB Kanunu’nun “Muafiyet” başlıklı 21. maddesi 7033 sayılı Kanun’un etkisi ile “Muafiyet ve destekler” başlığını taşımaya başlamıştır. Bunun nedeni maddeye eklenen yeni 2. fıkranın madde kapsamını genişletmesidir. Buna göre artık OSB katılımcılarının enerji giderlerine dair düzenlemeler, (serbest piyasa koşulları ile oluşmuş fiyatlara müdahale edilmeksizin) Bakanlar Kurulu tarafından yapılacaktır.
İ. OSB Organları Üyelerinin Sorumluluk Kapsamı
7033 sayılı Kanun, OSB Kanunu bünyesinde önem arz eden bir değişiklik daha yapmış ve “Sorumluluk” başlıklı 22. maddenin kapsamını genişletmiştir. Buna göre artık OSB ve OSB Üst Kuruluşu (“OSBÜK”) organlarının üyeleri ile personeli, Bakanlığın talebi üzerine her türlü belge, defter, kayıt ve bilgileri ibraz etmek ve örneklerini noksansız, istenilen süre içerisinde ve gerçeğe uygun olarak vermek, para ve para hükmündeki evrakı göstermek, bunların sayılmasına ve incelenmesine yardımcı olmak, yazılı bilgi taleplerini karşılamak, denetimde her türlü yardım ve kolaylığı göstermekle yükümlüdür.
Yukarıda bahsedilen yükümlülüğü yerine getirmeyen OSB organ üyelerinden kamu görevlisi olmayanlar ve tüm OSBÜK organ üyeleri; 5.000,00.-TL (beş bin Türk Lirası) idari para cezasıyla, kamu görevlisi olan OSB üyeleri ise ilgili mevzuat hükümlerine göre, cezalandırılacaktır. Söz konusu idari para cezaları Bakanlıkça verilecektir.
OSB Kanunu’nun “Bakanlığın yetkileri” başlıklı 23. maddesine eklenen 4. ve 5. fıkralar ise 7033 sayılı Kanun’un mahsulü olup OSB ve OSBÜK organları üzerindeki Bakanlık gücünü daha kapsamlı şekilde düzenleyerek arttırmıştır.
J. OSBÜK
OSB Kanunu’nun yalnızca “Üst kuruluş, yönetmelikler ve düzenlemeler” başlıklı 27. maddesi 7033 sayılı Kanun’un yaptığı değişiklik neticesinde “Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ile yönetmelikler ve düzenlemeler” başlığını taşımaya başlamıştır. Söz konusu maddenin içeriği ise oldukça genişletilmiş ve değişiklik sonrasında bariz bir şekilde OSBÜK üzerinde durulduğu görülmüştür.
Değişiklikler ışığında OSBÜK; OSB’ler arası uygulama birlikteliği ve işbirliğini sağlamak, dayanışmayı temin etmek, OSB’lerin sorunlarının çözümüne yönelik ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimde bulunmak ve çalışmalar yapmak, Bakanlık ile OSB’ler arasında koordinasyonu sağlamak ve Bakanlıkça verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulmuş olan bir özel hukuk tüzel kişiliğidir.
Tüzel kişilik kazanan tüm OSB’lerin OSBÜK’e üye olması ve kendileri için belirlenen aidatı OSBÜK’e ödemeleri zorunlu tutulmuştur.
K. 7033 sayılı Kanun’un Getirdiği Ek Maddeler Hakkında
7033 sayılı Kanun halihazırda bulunan maddeleri tadil etmesinin yanı sıra, OSB Kanunu’na ek maddeler de eklemiştir.
a. Tamamen veya Kısmen Bedelsiz Parsel Tahsisi
Örneğin “Tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsisi” başlıklı Ek Madde 3 tamamıyla 7033 sayılı Kanun bünyesinde eklenen bir düzenlemedir ve Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen il ve ilçelerde, OSB’lerin bünyesinde yer alan parsellerin tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilebilirliğini ve alt yapısını ayrıntılarıyla düzenlemektedir.
Bakanlık kredisi kullanan OSB’deki tahsis edilmemiş parseller, OSB’nin yetkili organlarının karar almaları hâlinde en az on kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere, çıkarılacak yönetmelikte belirlenen şartları taşımaları kaydıyla, tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsis edilebilecektir. Bakanlık kredisi kullanmamış ya da kredi borcunu ödemiş olan OSB’lerden de yetkili organlarının karar almaları hâlinde, en az on kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere, çıkarılacak yönetmelikte belirlenen şartları taşımaları kaydıyla, tamamen veya kısmen bedelsiz olarak parsel tahsisi yapılabilecektir.
b. Yurtdışında OSB Kurulması
7033 sayılı Kanun’un OSB Kanunu bünyesine getirmiş olduğu yeni düzenlemelerden biri de “Yurtdışında OSB kurulması” başlıklı Ek Madde 4’tür. Ek Madde 4 aslında OSB katılımcılarının ileri potansiyellerini gerçekleştireceği yeni bir zemini düzenlemektedir. Bu
Ek Madde 4’e göre; “(i) OSB tüzel kişiliklerinin veya Türkiye’de yerleşik şirketlerin yetkili organlarınca karar alınması hâlinde yurtdışında OSB kurulmasına, kurulmuş olanlara ortak olunmasına ve bu OSB’lerin işletilmesine Bakanlar Kurulunca izin verilebilir. (ii) Yurt dışında kurulan OSB’lerin kuruluş ve işletilmesine ve bu OSB’lerde Türkiye’de yerleşik şirketlerce yapılacak yatırımlara yönelik Devlet yardımlarına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.”
c. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı
OSB Kanunu bünyesine, 7033 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesi ile girmiş olan “OSB’lerin gayrimenkul yatırım ortaklığı kurması” başlıklı Ek Madde 5; bir OSB’nin yönetim ve hisse çoğunluğunun OSB tüzel kişiliğinde olması ve münhasıran OSB’lerde faaliyet gösterilecek olması şartıyla gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurabileceğini düzenlemektedir.
OSB’lerin kuracağı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, tüzel kişi vasfıyla, katılımcı hak ve yükümlülüklerine sahip olacaktır. (Elbette ortaklık bu haliyle OSB Kanunu’nun 18. maddesinde yer alan kısıtlamalardan, üretim yapmaktan ve üretim yapma taahhüdünden muaftır.)
7033 sayılı Kanun’un tam metnine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.
[1] 7033 Sayılı Kanun’un 18 inci maddesiyle 2547 sayılı Kanununa eklenen ek 38 inci madde ile 36 ncı maddesi 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.
[2] Yüz bin Türk Lirası olan alt sınır, her yıl 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır