7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun(“Kanun”) 27 Mart 2018 tarihli ve 30373 (2. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmıştır. Kanun’un yayım tarihinden başka bir tarihte yürürlüğe girmesi öngörülen hükümleri ve bu hükümlerin yürürlük tarihleri Kanun’un 93. Maddesinde belirtilmiştir.
- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmıştır:
Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince haczedilen mal üzerindeki hacizlerin hangi şartların sağlanması halinde kaldırılacağına ilişkin düzenleme getirilmiş ve haczi kaldırılan malların akıbeti açıklığa kavuşturulmuştur.
- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır:
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda düzenlenen ve vergiden muaf olan esnaflara; elektrik enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları kurulu gücü azami 10 kW’a kadar olan yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satan esnaflar da eklenmiştir. Gelir vergisi kanununda düzenlenmekte olan asgari geçim indirimine hak kazanan birtakım asgari ücretlilerin ücretine asgarî geçim indiriminin ilavesi yapılması hakkında düzenleme yapılmıştır. Ayrıca gelir vergisinden istisna edilen gruba İşverenlerce, kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler de eklenmiştir.
- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır:
Kanun kapsamında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile düzenlenen kanuni temsilcilerin ödevlerine ilişkin olarak şirketlerin tasfiye öncesi ve sonrasına ilişkin düzenleme genişletilmiş olup limited şirket ortaklarının, tasfiye öncesi dönemlerle ilgili vergi tarhiyatı ve ceza kesme işlemleri kapsamında doğacak amme alacaklarından şirkete koydukları sermaye hisseleri oranında sorumlu olacakları ifade edilmiştir. Yine 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında yabancı paraların rayiç değerine ilişkin olan düzenlemeye ek olarak yurtdışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paralara ilişkin ek düzenlemeler getirilmiştir.
- 3213 sayılı Maden Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır:
Kanun ile, 3213 sayılı Maden Kanunu’na iki defa ihalesi yapılan sahanın ruhsatlandırılması usulüne ve işletme izni ve Bakanlıkça şerh edilmiş rödövans sözleşmesi olmaksızın üretim faaliyetin bulunanlara uygulanacak yaptırımlara ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.
- 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmıştır:
Değişiklik ile, kuruluşların ekonomide verimlilik artışı, kamu giderlerinde azalma sağlanmasına ilave olarak, kamuya gelir elde edilmesi amacıyla da Hazineye ait taşınmazların değerlendirilmesi gerekçelerinden biriyle özelleştirilebilmesine yönelik düzenleme getirilmiştir.
- 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na yeni düzenlemeler getirilmiştir:
Kanunla, İşsizlik Sigortası Kanunu’na getirilen düzenlemeler ile 2020 yılı sonuna kadar (01.01.2018-31.12.2020 dönemi) işe alınan sigortalılar nedeniyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle sosyal güvenlik primi desteği teşviki sağlanacaktır. İmalat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinde ilave işe alınacaklar için ise daha yüksek tutarda prim desteği öngörülmüştür. 12 ay olarak belirlenen teşvik destek süresi kadınların, gençlerin ve engellilerin istihdam edilmesi halinde 18 ay olarak belirlenmiştir.
Bu kapsamda istihdam edilenlerin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmının, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edileceği düzenlenmiştir. Sağlanan vergi teşvikleri 2020 Aralık ayını geçmemek koşuluyla 12 ay boyunca uygulanırken kadınlar, gençler ve engelliler için ise teşvikin uygulanma süresinin 18 aydır.
- 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunundan değişiklik yapılmıştır:
Yapılan düzenleme ile sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), spot boru gazı ve sıkıştırılmış doğal gaz(CNG) ithalatında aranan şartlar belirtilmiştir. Bir takvim yılında yapılabilecek spot boru gazı ithalat miktarı ve uygulama yönteminin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşü alınarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirleneceği belirtilmiştir.
- 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a “Tek Hazine Kurumlar Hesabı” tanımı eklenmiş ve buna ilişkin düzenlemeler yapılmıştır:
Kanun’la; İşsizlik Sigorta Fonu hariç olmak üzere kamu idarelerinin mali kaynaklarının bütçenin gelir ve gider hesapları ile ilişkilendirilmeksizin karşılığı Hazineden alacak kaydedilmek üzere toplandığı ve Müsteşarlık tarafından yönetilen bir hesap olan “Tek Hazine Kurumlar Hesabı” tanımı yapılmıştır.
4749 sayılı Kanun kapsamında olup mali kaynaklı tek hazine kurumlar hesabı kapsamında değerlendirilecek olanları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.
- 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır:
Kanun ile yapılan değişiklik uyarınca; ihraç edilmek şartıyla ihracatçılara teslim edilen mallara ait özel tüketim vergisinin tahsili için, ihracatın mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle 3 ay içinde gerçekleştirilememesi halinde, en geç 3 aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren 15 gün içinde başvuran ihracatçılara 3 aya kadar ek süre verilebilecektir.
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklikler yapılmış ve yeni düzenlemeler getirilmiştir:
Kanunla; gelir, aylık veya ölüm aylığı alan çocukların hangi şartlarda bu ödemelerden yararlanabileceğine ilişkin düzenleme getirilmiştir.
İşverenlere sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanılmayan dönemlerde gerekli koşulların sağlanmış olması ve yararlanılmayan dönemi takip eden altı ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi şartıyla, başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla altı aya ilişkin olmak üzere, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimlerin başka bir prim teşviki, destek ve indirim ile değiştirilebileceği düzenlenmiştir.
İlgili maddenin yürürlüğe girdiği tarihten(01.04.2018) önceki dönemlere ilişkin olmak üzere, tüm koşulları sağladığı halde sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanmamış işverenler ile maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yararlanılan prim teşviki, destek ve indirimlerin değiştirilmesine yönelik talepte bulunan işverenler tarafından en son maddenin yürürlük tarihini takip eden ay başından itibaren bir ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları halinde, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanabilecek veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşvik, destek ve indirimi ile değiştirebileceklerdir.
- 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanuna yeni hükümler eklenmiştir:
Eklenen yeni madde ile, RTÜK'ten geçici yayın hakkı ve/veya yayın lisansı bulunan medya hizmet sağlayıcısı kuruluşlar, bu hak ve lisansları ile yayınlarını internet ortamından da sunabilecektir.
- 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanun’unda değişiklikler yapılmıştır:
Kanun ile, Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında ön lisans sahibi tüzel kişilerin, üretim tesisleriyle ilgili yaptıkları işlemleri harçtan muaf tutulmuş olup, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar ile EPİAŞ'nin doğalgaz dahil enerji piyasası işlemleri ve emisyon ticareti konusunda yapılan işlemlerinin damga vergisinden muaf olacağı düzenlenmiştir.
Bunun yanında, lisanssız yürütülebilecek faaliyetlerin kapsamına, "elektrik depolama ve talep tarafı katılımı" hizmetleri dahil edilmiştir.