Önerilen Aramalar

Sermayenin Kaybı ve Borca Batık Olma Durumlarına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

30.12.2020

Tüm Haberler
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376. maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de (“Tebliğ”) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (“Değişiklik Tebliği”) 26 Aralık 2020 tarihli ve 31346 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup Değişiklik Tebliği, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Değişiklik Tebliği kapsamında, Tebliğ’de mevcut sermaye kaybı ve borca batık olma durumlarına ilişkin birtakım açıklayıcı düzenlemeler ile sermaye kaybı ve borca batıklık hesaplamalarından kapsam dışında bırakılabilecek masraf kalemleri bakımından eklemeler yapılmıştır.

Sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının zarar sebebiyle karşılıksız kalması bakımından:
Tebliğ kapsamında düzenlenen sermaye kaybı hallerinden biri olan “sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının karşılıksız kalması” ile ilgili madde başlığına zarar sebebiyle ibaresi eklenmiştir.

Bu doğrultuda, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının karşılıksız kalması halinin “zararın, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının yarısına eşit veya bu tutardan çok ve üçte ikisinden az olması” durumu olduğu ayrıca belirtilmiştir.

Sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az 2/3’sinin zarar sebebiyle karşılıksız kalması bakımından:
Tebliğ kapsamında düzenlenen bir diğer sermaye kaybı hali olan “sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az 2/3’sinin zarar sebebiyle karşılıksız kalması” durumu, zararın sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının 2/3’sine eşit veya bu tutardan çok olması hali olarak değiştirilmiştir.

Sermayenin azaltılması bakımından:
Değişiklik Tebliği ile, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az 2/3’sinin zarar sebebiyle karşılıksız kalması halinde gerçekleştirilebilecek sermaye azaltımı bakımından, kalan sermayenin kayıp öncesi sermayenin 1/3’inden daha az olabileceği hususu, madde kapsamındaki “sermayenin 1/3’ü ile yetinme” ifadesinin “kalan sermayeyle yetinme” ile değiştirilmesi yoluyla vurgulanmıştır.

Bu doğrultuda, sermaye ve kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının özvarlık içerisinde korunması şartıyla, sermayenin, anonim şirketlerde 50.000 TL; limited şirketlerde 10.000 TL olan asgari sermaye tutarına kadar indirilebileceği düzenlenmektedir.

Sermayenin tamamlanması bakımından:
Tebliğ uyarınca, bilanço açıklarının ortakların tamamı veya bazı ortaklar tarafından kapatılması kararının alınması halinde, her ortak zarar sebebiyle karşılıksız kalan tutarı kapatacak miktarda parayı vermekle yükümlü tutulmuştur. Bu doğrultuda, yapılan ödemeler, öz kaynaklar içerisinde sermaye tamamlama fonu hesabında toplanmakta ve takip edilmektedir.

Değişiklik Tebliği kapsamında sermaye tamamlama fonunun yalnızca zararların mahsup edilmesi suretiyle kullanılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Sermayenin azaltılması yoluna gidilmeden sermayenin artırılması bakımından:
Sermayenin zarar sonucu ortaya çıkan kayıp kadar azaltılması yoluna gidilmeden sermaye artırımına karar verilmesi halinde, tescil edilecek sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının özvarlık içerisinde korunmasını sağlayacak tutarın sermaye artırımı tescili öncesinde ödenmesi zorunluluğu düzenlenmiştir.

Bununla birlikte, söz konusu tutarın ödenmesi zorunluluğu aranmaksızın, bedellerinin tamamen ödenmesi suretiyle sermayenin istenilen düzeyde artırılmasına ve daha sonra azaltılmasına karar verilebileceği belirtilmiştir. Bu durum bakımından da tescil edilecek sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının özvarlık içinde korunması zorunluluğu bulunmaktadır.

Sermaye kaybı ve borca batık olma durumu hesaplamaları bakımından:
Tebliğ uyarınca; şirketler tarafından henüz ödenmemiş yabancı para cinsi borçlarına ilişkin kur farkı zararları, sermaye kaybı ve borca batık olma durumunun hesaplanmasında 1 Ocak 2023 tarihine kadar dikkate alınmayabilecektir.

Değişiklik Tebliği, yalnızca kur farkı zararları olarak düzenlenen hesaplamadan hariç tutulabilecek kalemleri genişleterek (i) 2020 ve 2021 yıllarında tahakkuk eden kiralamalardan kaynaklanan giderler (ii) amortismanlar ve (iii) personel giderlerinin toplamının yarısının dikkate alınmayabileceğini düzenlemektedir.

Her ne kadar finansal tablolarda herhangi bir kayda yer verilmeyecek olsa da Değişiklik Tebliği kapsamında söz konusu hususların bilgi mahiyetinde dipnotlarda gösterilmesi gerekliliği düzenlenmiştir.

Değişiklik Tebliği’nin tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat

Diğer Haberler