Önerilen Aramalar

Ticari İşletmeler Arasında Mal ve Hizmet Tedariki Amacı ile Yapılan İşlemlerde Temerrüt Faizi Artırıldı

4.01.2021

Tüm Haberler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”) tarafından Mal ve Hizmet Tedarikinde Geç Ödemelerde Uygulanacak Temerrüt Faiz Oranı ve Alacağın Tahsili Masrafları İçin Talep Edilebilecek Asgari Giderim Tutarı Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”) 2 Ocak 2021 tarihli ve 31352 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Tebliğ kapsamında, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda (“TTK”) ticari işletmeler arasında mal ve hizmet tedariki amacıyla yapılan işlemler için getirilen temerrüt faizi oranı yıllık %18,25 olarak düzenlenmiştir.

TTK m. 1530 Uyarınca Ticari İşletmeler Arasında Mal ve Hizmet Tedariki Amacıyla Yapılan İşlemlerde Temerrüt Faizi
Borçlunun temerrüdünün şartları ve sonuçları, genel olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 117 vd. hükümlerde düzenlenmiş olup; TTK m. 1530’da, ticari işletmeler arasında mal ve hizmet tedariki amacıyla yapılan işlemlerde, borçlunun temerrüde düşme şartları ve temerrüdün sonuçları bakımından genel hükümlerden ayrılan düzenlemeler yapılmıştır.

Söz konusu düzenlemelerin uygulama alanı, ticari işletmeler arasındaki mal ve hizmet tedariki amacıyla yapılan işlemler ile sınırlıdır.

TCMB tarafından, mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranının sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin geçersiz olduğu hallerde uygulanacak faiz oranı yıllık %18,25; alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarı 385,00 TL olarak belirlenmiştir.

Tebliğ’in tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat

Diğer Haberler