Önerilen Aramalar

Türkiye ile Birleşik Krallık Arasında Ticaret Anlaşması İmzalandı

7.01.2021

Tüm Haberler
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss'ın 29 Aralık 2020 tarihinde video konferans aracılığıyla katılım gerçekleştirdiği törende Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması (“STA”) imzalanmıştır. STA hükümleri 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Birleşik Krallık’ın 23 Haziran 2016 tarihinde yaptığı referandum sonrasında Avrupa Birliği’nden (“AB”) ayrılma süreci olarak tanımlanan Brexit süreci 1 Ocak 2021 tarihinde sona erecektir. Bu kapsamda, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki Gümrük Birliği ilişkisi de son bulacaktır. İmzalanan STA ile birlikte; Gümrük Birliği’nin sağladığı ticari olanak ve kazanımlar korunmuş ve iki ülke arasındaki ticaret rejiminin yeniden belirlenmesine yönelik ilk adımlar atılmıştır.

Serbest Ticaret Anlaşmasının Kapsamı
Birleşik Krallık, 2019 yılında 11,2 milyar dolarla Türkiye’den en çok ihracat gerçekleştirilen ikinci ülke olmuş, özellikle otomotiv, televizyon, beyaz eşya ve hazır giyim başta olmak üzere pek çok sektörde ihracatın önde gelen pazarları arasına girerek en fazla ticaret fazlası verilen ülkelerden biri konumuna gelmiştir.

Taraflar arasındaki mevcut ticari ilişkiyi korumak ve güçlendirmek amacıyla imzalanan STA ile birlikte sanayi ürünlerinde gümrük vergileri sıfırlanmış, tarım ve işlenmiş tarım ürünlerinde AB ile mevcut tavizler ölçeklendirilerek yeni ticari ilişkilere yansıtılmıştır. Ek olarak, STA’daki hükümler tüm tarım ve sanayi ürünlerini kapsayacak şekilde düzenlenmiştir.

Buna göre STA kapsamındaki alt başlıklar aşağıdaki gibi belirlenmiştir;
  • Mal Ticaretinde Pazara Giriş ve Menşe Kuralları,
  • Gümrükler ve Ticaretin Kolaylaştırılması,
  • Ticarette Teknik Engeller,
  • Ticaret Politikası Önlemleri,
  • Sağlık ve Bitki Sağlığı Önlemleri,
  • Rekabet,
  • Kamu Alımları,
  • Fikri ve Mülkiyet Hakları,
  • İdari ve Kurumsal Hükümler ile Anlaşmazlıkların Halli

Son olarak, STA’ya eklenen bir hüküm ile birlikte; kapsamın hizmetler, yatırımlar, ileri tarım tavizleri gibi alanları da içerecek şekilde yakın zamanda genişletilmesi üzerinde de mutabık kalınmış ve karşılıklı iş birliği hususlarına yer verilmiştir.

STA’ya ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

MORAL & PARTNERS
Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Avukat
Burak Batı, Avukat
İrem Tanık, Stajyer Avukat

Diğer Haberler