Önerilen Aramalar

Elektrikli Scooter (E-Skuter) Mevzuat Kapsamına Alındı

7.01.2021

Tüm Haberler
“Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (“Torba Kanun”), 30 Aralık 2020 tarihli ve 31350 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Torba Kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Torba Kanun kapsamında, son yıllarda ülkemizde kullanımı oldukça yaygınlaşan ancak mevzuatta bir tanımı bulunmayan elektrikli scooter (“e-skuter”) yasal altyapısı oluşturulmuştur. Güvenli, sağlıklı ve çevreci ulaşım araçlarından olan e-skuter kullanımının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla mevzuat kapsamında birtakım değişiklikler yapılmış ve e-skuter tanımı ile kullanımına ilişkin kurallar düzenlenmiştir.

E- Skuter Tanımı
Torba Kanun kapsamında, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na (“KTK”) e-skuter ve bisiklet şeridi tanımları eklenmiştir:
  • e-skuter: Hızı en fazla 25 km/saate ulaşan, tekerlekli, ayak tahtası ve tutamağı olabilen, dikey bir direksiyon mekanizması içerebilen ve ayakta kullanılan taşıtlardır.
  • bisiklet şeridi: Yol seviyesinde bisiklet ve e- skuter kullanımı için özel olarak belirlenmiş ve yer işaretlemesi ile ayrılmış bölümdür.
Ayrıca bisiklet yolu tanımı başta olmak üzere, KTK kapsamında bisikletle ilgili düzenlemelere, e-skuter da dahil edilmiştir.

E-Skuter Kullanım Kuralları
Torba Kanun kapsamında, e-skuter kullanım kuralları belirlenmiştir. Buna göre;
  • (i) E-skuter; ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa taşıt yolunda (ii) bisiklet, elektrikli skuter, motorlu bisiklet ve motosikletlerin yayaların kullanmasına ayrılmış yerlerde ve (iii) bunlardan ikiden fazlası taşıt yolunun bir şeridinde yan yan sürülemez.
  • E-skuter sürenlerin manevra için işaret verme hali dışında iki elleri ile taşıtlarını sürmeleri zorunludur.
  • E-skuter kullananlar, 15 yaşını doldurmuş olmalı ve bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı bulunmalıdırlar.
  • E-skuter ile sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşınamaz.
  • E-skuter; otoyol, şehirler arası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında kullanılamaz.
Ayrıca, sağa ve sola dönüşlerde sürücüler bakımından bisiklet şeridindeki e-skuter kullananlara ilk geçiş hakkını verme zorunluluğu getirilmiştir.

E-Skuter ve Belediye İşgal Harcı
Belediye sınırları içinde bulunan yerlerin sair maksatlarla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici olarak işgal edilmesi, işgal harcına tabi olup 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu (“Belediye Gelirleri Kanunu”) uyarınca e-skuter, işgal harcı kapsamına alınmıştır.

Kullanıcılara kısa süreli e- skuter kiralama imkânı veren paylaşımlı e-skuter işgallerinde harç tutarının her 3 skuterin 1 metrekare alan işgal ettiği kabulü ile beher metrekare için Belediye Gelirleri Kanunu’nda yer alan işgal harcı tarifesindeki en düşük tarife üzerinden hesaplanacağı düzenlenmiştir.

Torba Kanun’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
İrem Tanık, Stajyer Avukat

Diğer Haberler