Önerilen Aramalar

Maske Alanında Faaliyet Gösteren Teşebbüsler Hakkında Başlatılan Rekabet Kurumu Soruşturmasında Nihai Karar Açıklandı

7.01.2021

Tüm Haberler
Tıbbi maske alanında faaliyet gösteren 13 teşebbüs hakkında aşırı fiyat artışları nedeniyle 8 Mayıs 2020 tarihinde Rekabet Kurumu (“Kurum”) tarafından başlatılan soruşturmaya (“Soruşturma”) ilişkin nihai karar (“Karar”), 5 Ocak 2021 tarihinde açıklandı. Bu Soruşturma, Kurum’un, pandemi koşullarında, teşebbüslerin mevzuata aykırı uygulamalarını denetlemek ve gerekirse durdurmak adına gerekli adımları attığına yönelik önemli bir Karar’a işaret etmektedir.

Maske Alanında Faaliyet Gösteren Teşebbüsler Hakkında Soruşturma
Kurum, Covid-19 salgını sürecinde tıbbi, koruyucu ve kumaş maskelerin üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren 13 teşebbüs hakkında, fiyatların ortalama yüzde 600-700 oranlarında aşırı yükselmesinden dolayı 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“Kanun”) ihlal edilip edilmediğinin araştırılması amacıyla 7 Mayıs 2020 tarihinde soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında teşebbüslerin başta fiyat olmak üzere rekabet parametrelerini tüketici aleyhine seviyelerde stabilize edip etmediğini titizlikle incelendi ve bu doğrultuda teşebbüslerden bir kısmından sözlü savunma alındı.

Rekabet Kurumu Kararı
7 Mayıs 2020 tarih, 20-23/299-M sayı ve 18 Haziran 2020 tarih, 20-29/378-M sayılı Kurul kararları uyarınca yürütülen soruşturma ile ilgili olarak düzenlenen Rapora ve Ek Görüşe, toplanan delillere, yazılı savunmalara, sözlü savunma toplantısında yapılan açıklamalara ve incelenen dosya kapsamına göre,
  • İlgili teşebbüslerin [1] Kanun’u ihlal etmediklerine, dolayısıyla Kanun’un 16. maddesi uyarınca ilgili teşebbüslere idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına OYÇOKLUĞU ile,
  • Bununla birlikte soruşturma kapsamında yapılan tespitler ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna görüş gönderilmesini teminen Başkanlığın görevlendirilmesine OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir.

Değerlendirme

Kurum, kamuoyunda maske firmaları aleyhine mevcut taleplerin aksine maske fiyatlarındaki artışın rakipler arasında bir uyuşmadan kaynaklanmaması sebebiyle teşebbüslere yaptırım uygulanmasına gerek olmadığına karar vermiştir.

Karar, oybirliği ile değil; oyçokluğu ile alınmış olup Kurum tarafından henüz açıklanmamış olan gerekçeli karar kapsamında “uyumlu eylem” mevcudiyetine ilişkin karşı oylar, ayrı bir değerlendirilme konusunu oluşturmaktadır.

Bunun yanı sıra, Soruşturma kapsamında haksız fiyat artışına ilişkin tespitlerin 17 Nisan 2020 tarihinde kurulan ve fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik denetim ve incelemelerde bulunmakla görevlendirilen Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na gönderilmesine karar verilerek ayrıca yetkili mercie işaret edilmiştir.

Karar’ın tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

MORAL | KINIKOĞLU | PAMUKKALE | KÖKENEK
Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
Berk Bozkurt, Stajyer Avukat

[1] Akyel Medikal İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti., Atos Sağlık Ürün. Teks. San. ve Tic. Ltd. Şti., Awon İş Güvenliği Malz. San. ve Tic. Ltd. Şti., Başaran İş Elbiseleri ve İş Güvenliği Ekipmanları San. ve Tic. Ltd. Şti., Honnes Sağlık ve Endüstriyel Ürünleri A.Ş., Karakaya İş Güvenliği Kişisel Koruma Donanımları San. ve Tic. Ltd. Şti., Körfez İş Güvenliği Ekipmanları San. Tic. Ltd. Şti., Merve Medikal San. Tic. Ltd. Şti., M.F.A. İş Güvenliği Medikal Tekstil İmalat Tic. ve San. Ltd. Şti., Ossa Medikal ve Bilgisayar Tic. Ltd. Şti., Sağlık Market Sağlık Ürünleri İth. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti., SBS Medikal Sağlık Malz. Paz. San. Tic. Ltd. Şti., Sier Sağlık Ürünleri ve Tekstil San. Tic. Ltd. Şti.
Diğer Haberler