Önerilen Aramalar

Rekabet Kurlu Facebook ve Whatsapp Hakkında Resen Soruşturma Başlattığını Duyurdu

11.01.2021

Tüm Haberler
Rekabet Kurulu (“Kurul”), 11 Ocak 2021 tarihli ve 21-02/25-M sayılı kararıyla (“Karar”) WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC (hepsi birlikte “Facebook” olarak anılacaktır) hakkında re’sen soruşturma açıldığını duyurmuştur.

Soruşturma, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“Rekabet Kanunu”) bir veya birden fazla teşebbüsün mal veya hizmet piyasasındaki hakim durumunu kötüye kullanmasını yasaklayan 6. maddesi kapsamında yürütülecek olup soruşturma kapsamında Facebook’un piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığı değerlendirilecektir.

Geçtiğimiz günlerde Whatsapp, kullanıcılarına güncellenen kullanım koşullarını ve gizlilik ilkelerini içeren bir bildirim göndermiş, kullanıcıların Whatsapp’ı kullanmaya devam edebilmeleri için WhatsApp verilerinin Facebook şirketleri ile paylaşılmasına onay vermeleri gerektiğini bildirmişti. Kullanıcılar tarafından 0nay verilmemesi halinde ise 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren WhatsApp’ı kullanamayacakları belirtilmişti.

Kurul tarafından bu durum, Facebook tarafından daha fazla verinin toplanmasını, işlenmesini ve kullanılmasını içereceği gerekçesiyle sakıncalı görülmüştür. Söz konusu uygulamaların Soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimalini haiz olduğundan, Kurul, Rekabet Kanunu’nun 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir alınması ve bu kapsamda Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurmasını ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar vermiştir.

Kurul Karar’ına buradan ulaşabilirsiniz.

Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
İrem Tanık, Stajyer Avukat


Diğer Haberler