Önerilen Aramalar

İnternet Üzerinden İzinsiz Yürütülen Yardım Toplama Faaliyetlerine İlişkin Yeni Düzenleme

13.01.2021

Tüm Haberler
7262 Sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun (“Torba Kanun”) kapsamında 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nda (“Yardım Toplama Kanunu”) özellikle internet üzerinden yürütülen yardım toplama faaliyetlerine ilişkin düzenlemeler getirilmiş olup, yapılan değişiklikler Torba Kanun’un yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Hangi Değişiklikler Getirildi?
İnternet ortamında yapılan izinsiz yardım toplama faaliyetleri:
Yardım Toplama Kanunu madde 6 uyarınca halihazırda yetkili makamlardan izin alınmadan yardım toplamak mümkün değildir. Torba Kanun ile izinsiz yardım toplama faaliyetinin internet ortamında yapıldığının tespit edilmesi üzerine ilgili valilik veya İçişleri Bakanlığı tarafından içerik ve/veya yer sağlayıcıya, yardım toplama faaliyetine ilişkin içeriğin çıkarılması için elektronik posta veya diğer iletişim araçları ile bildirimde bulunulacaktır.

Söz konusu bildirim üzerine en geç 24 (yirmi dört) saat içerisinde ilgili içeriğin internet adresinden çıkarılmaması durumunda ilgili valilik veya İçişleri Bakanlığı tarafından sulh ceza hakimliğine başvurulmak suretiyle içeriğe erişimin engelleneceği ifade edilmiştir.

Yardımlara ilişkin esaslar yönetmelik ile belirlenecek:
Bununla birlikte, getirilen bir diğer düzenleme ile suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele kapsamında gerekli tedbirlerin alınması, ayrıca yurt dışına yapılacak yardımlara ilişkin mevzuat boşluğunun giderilmesi için yurt içine ve yurt dışına yapılacak yardımlara ilişkin esasların yönetmelik ile belirleneceği belirtilmiştir.

Torba Kanun ile getirilen düzenleme ile caydırıcılığın artırılması adına söz konusu kanuna muhalefet edilmesi halinde uygulanacak idari para cezalarında da artırım yapılmıştır.

Torba Kanun’un tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Aslı Pamukkale, Ortak Bilge Binay Kanat, Kıdemli Avukat
Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat
Bekir Yağız Kızkapan, Avukat
Berk Bozkurt, Stajyer Avukat


[1] 31 Aralık 2020 tarih ve 31351 sayılı 5. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Diğer Haberler