Önerilen Aramalar

İmza Beyannamesi Verilmesi Yükümlülüğü Hafifletildi

20.04.2021

Tüm Haberler
Şirket yetkililerinin sicil işlemlerinde imza beyannamesi vermeleri yükümlülüğü gerek lojistik imkanlar açısından gerekse de işlerin hızlı gerçekleşmesi açısından birtakım zorluklara yol açmaktaydı. Ancak yeni yapılan düzenlemeler ile bu duruma pratik çözümler getirildi.
Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ’de (“Tebliğ”) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (“Değişiklik Tebliği’’) 20 Şubat 2021 tarihli ve 31401 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Değişiklik Tebliği ile, 3 Şubat 2021 tarihli ve 31384 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7263 sayılı Kanun (“Torba Kanun”) kapsamında düzenlenen yeniliklerden birisi olan ticaret sicili müdürlükleri (“Müdürlük”) nezdinde imza beyanı verilmesi yükümlülüğünün kaldırılması hususunda birtakım düzenlemeler yapılmıştır.

Daha önce, Torba Kanun kapsamında, gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imzaya yetkili olanların imzalarının kamu kurum ve kuruluşlarınca veri tabanlarında tutulan imza verilerinden elektronik ortamda temin edilerek merkezi ortak veri tabanındaki sicil dosyasına kaydedileceği düzenlenmişti.

Bu doğrultuda, Değişiklik Tebliği uyarınca, aşağıdaki düzenlemeler getirilmiştir;
  • İmza verilerinin elektronik ortamda temini, Ticaret Bakanlığı ile ilgili kurum veya kuruluş arasında yapılacak protokol ile sağlanacaktır.
  • İmza kaydının bulunmaması veya kaydın temin edilememesi halinde, imzalar (i) fiziki olarak notere onaylattırılacak veya (ii) herhangi bir Müdürlük’te yetkilendirilmiş personel huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle müdürlüğe verilebilecektir. Bununla birlikte, (iii) limited şirket kuruluşunun tescilinde imza kaydının elektronik ortamda temin edilemediği hallerde, fiziki imza beyannamesi yalnızca Müdürlükler’de düzenlenebilecektir.
  • Yabancı ülkede bulunan imzaya yetkili kimselerin imza beyanı, imzaların o ülkedeki Türk konsolosluğu ya da o ülke mevzuatı uyarınca yetkili makamlarca onaylanması suretiyle düzenlenebilecek olup yabancı ülke makamlarınca düzenlenen imza beyanları, Türk konsolosluğundan veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylatılacak ve noter onaylı Türkçe çevirisi ile birlikte Müdürlük’e verilecektir.
  • İmza yetkilisinin aynı ticari işletme veya şirketin sicil dosyasında daha önceden temin edilen imza verisinin veya imza beyannamesinin bulunması halinde ayrıca imza beyannamesi verilmeyecektir.
  • Kurucunun Şirket sözleşmesini müdür/müdür yardımcısı/yetkilendirilmiş personel huzurunda asaleten imzalaması ve aynı zamanda şirketi temsile yetkili olması durumunda ayrıca imza beyannamesi verilmeyecektir.
  • Şirket sözleşmesinin, müdür/müdür yardımcısı/yetkilendirilmiş personel huzurunda vekaleten imzalanması ve kurucunun aynı zamanda şirketi temsile yetkili olması durumunda, kurucunun ıslak imzasını ihtiva eden vekaletnamenin müdürlüğe verilerek sicil dosyasına konulması koşuluyla ayrıca imza beyannamesi verilmeyecektir.
  • Bir kişinin bir ticaret şirketiyle birlikte şubesine/şubelerine imzaya yetkili olarak atanması halinde; ticaret şirketi veya şubeleri aynı sicil çevresi içerisinde olmak kaydıyla ayrıca imza beyannamesi verilmeyecektir. Bu durumda, daha önce verilen imza beyannamesinin bir örneği Müdürlük tarafından şahsın sonradan yetkili olarak atandığı şubenin dosyasına konulacaktır.
  • İmza verisinin elektronik ortamda teminine imkan tanıyacak entegrasyon tamamlanana kadar ve yine entegrasyon sağlanmasına rağmen yetkili olarak atanacak kişinin veri tabanında imza kaydının bulunmadığı durumlarda fiziki imza beyannamesi verilmeye devam edilecektir.
Değişiklik Tebliği’nin tam metnine ulaşmak için, lütfen tıklayınız.

Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
Doruk Köklü, Stajyer Avukat

Diğer Haberler