Önerilen Aramalar

Sigara Filtresi Üretimi Yapan Firmaların Kayıt Altına Alınmasına İlişkin Tebliğ

20.04.2021

Tüm Haberler
Sigara Filtresi Üreticilerinin Kayıt Altına Alınması Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2021/13) (“Tebliğ”) 25 Mart 2021 tarihli ve 31434 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Tebliğ ile 4 Kasım 2020 tarihinden önce kurulmuş üretim tesislerinde sigara filtresi üretimi faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişilerin kayıt altına alınması hedeflenmektedir.

Başvurular ve Faaliyet İzni
Halihazırda uygunluk belgesi sahibi olanlar ile 4 Kasım 2020 tarihinden sonra kurulmuş tesisler hariç olmak üzere; sigara filtresi üretimi yapan gerçek ve tüzel kişilerin sigara filtresi üretim ve ticari faaliyetlerine devam edebilmeleri için üretim ve faaliyet belgesi almaları zorunluluğu getirilmiştir.

Bu doğrultuda, ilgili gerçek ve tüzel kişilerin; (i) ana sözleşme, (ii) son altı ay içinde alınmış faaliyet belgesi ile faaliyet özgeçmişini tanımlayan özel beyan ve (iii) imar durumunu gösterir belgeyi de içeren başvuru evrakı ile birlikte 25 Nisan 2021 tarihine kadar başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.

Tebliğ’e göre üretim ve faaliyet belgesi başvuruları en geç otuz gün içinde incelenecek olup;
  • Eksik belge bulunması halinde, otuz günlük süre içinde tamamlanması aksi halde başvuruların işleme konulmayacak,
  • Eksiklik bulunmaması halinde, en geç on beş gün içinde Bakanlıkça görevlendirilen personel marifetiyle gerçekleştirilen inceleme sonrasında oluşturulan raporun Bakanlığa sunulmasını müteakip on beş gün içinde de başvuru karara bağlanacaktır.
Söz konusu üretim ve uygunluk belgesi ile filtreler (i) makaron ve sigara üreticilerine doğrudan satılabilecek ve (ii) dışarıya ihraç edilebilecektir.

Sigara Filtresi Üreticilerinin Denetimi
Tebliğ uyarınca sigara filtresi üreticisi gerçek ve tüzel kişilerin denetimi, aşağıdaki doğrultuda gerçekleştirilecektir:
  • Hammadde stok hareketleri, üretim miktarları, satışları ve iadeleri, onaylı raporlar halinde Bakanlığa bildirilecektir.
  • İthal edilen, yurt içinden temin edilen, üretimde kullanılan, üretimde kullanılmaksızın başka bir yere sevk edilen, imha edilen, bozulan veya sair şekilde çıkan hammaddelere ilişkin kayıtlar tutulacaktır.
  • Üretilen, piyasaya arz edilen, piyasadan iade alınan, ihraç edilen, imha edilen, bozulan veya sair şekilde çıkan sigara filtrelerine ilişkin kayıtlar tutulacaktır.
  • Bakanlık tarafından gerek görülen bilgi, belge ve numune istemleri ile denetim ve gözlemler firmalarca engel olunmaksızın yerine getirilecektir.
  • Bakanlık tarafından talep edilen bilgi ve belgeler en geç on beş gün içinde verilecektir.

Yaptırımlar
Bakanlık’tan uygunluk belgesi alınmaksızın sigara filtresi üreten, satan veya satışa arz eden kişilere 21.000-TL idari para cezası uygulanacak olup Bakanlık’tan tesis kurma ve faaliyet izni alınmaksızın sigara filtresi üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran ve işletenler hakkında ise Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.

Tebliğ’in tam metnine ulaşmak için, lütfen buraya tıklayınız.

Bilge Binay Kanat, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
İrem Tanık, Stajyer Avukat

Diğer Haberler