Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik (“Yönetmelik”) 30995 sayılı (4. Mükerrer) ve 31 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak, 01.01.2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Getirilen düzenlemeler ile geri kazanım katılım paylarının (“GKKP”) belirlenmesine, beyan edilmesine, tahsilatına ve izlenmesine ve uyulacak hükümlere ilişkin idari ve teknik usul ve esasları belirlemek hedeflenmiştir.
1. Yönetmelik Kapsamına Giren Ürün ve Uygulama Alanları
09.08.1983 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda (“Kanun”) yer alan ek-1 sayılı listede (“Liste”) belirtilen ürünler Yönetmelik kapsamına girmektedir. Buna ilişkin olarak Liste’de bulunan ürünlerden, plastik poşetler için satış noktasından, diğer ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan GKKP tahsil edileceği işbu Yönetmelik ile düzenleme altına alınmıştır. Bu düzenleme kapsamında;
2. Piyasaya Sürenlerin, İthalatçıların ve Satış Noktalarının Yükümlülükleri
Yönetmelik uyarınca yapılacak bildirimlerin ve beyanların, piyasaya sürenler veya ithalatçıların muhasebe sorumluları tarafından incelenip onaylanması gerekmektedir. Bakanlık gerekli görürse Yeminli Mali Müşavirler veya Bağımsız Denetim Kuruluşları tarafından onaylı raporları talep edebilecektir.
Bununla birlikte piyasaya sürenler ve ithalatçılar piyasaya arz etmiş oldukları ve Yönetmelik kapsamına giren ürünleri sınıflandırarak adet veya ağırlık olarak tanımlayıp kayıt altına almakla ve bu ürünleri Bakanlık’a bildirmekle yükümlü kılınmışlardır. Ayrıca Atık Yönetimi Yönetmeliği ile genişletilmiş üretici sorumluluğu kapsamında tanımlanmış olan ürün ve malzemelere yönelik yükümlülüklerini de ilgili mevzuat uyarınca yerine getirmekle yükümlüdür.
Yönetmelik kapsamında yürütülen iş ve işlemlere ilişkin belgeler de 5 (beş) yıl süre ile muhafaza edilmek zorundadır. İlave olarak Yönetmelik ile ilgili olarak ithalatçıların ve piyasaya sürenlerin yükümlü olduğu diğer bir husus ise Çevre Görevlisi istihdam eden veya Çevre Danışmanlık firmalarından hizmet alan veya kanunen Çevre Yönetim Birimi kurmaya zorunlu olan işletmeler ile GKKP miktarı 50.00,00 TL’ den (elli bin Türk Lirası) fazla olan işletmeler yaptıkları bildirimleri ve beyannamelerini Çevre Görevlisine onaylatmak zorundadır.
Şayet Yönetmelik kapsamına girmeyen bir ürünün ithalatında, Yönetmelik kapsamına giren bir ürünün de ithal edilmesi gerekirse ithalatçı tarafından GKKP ayrıca beyan edilmek ve ödenmek zorundadır. GKKP ücreti ödeme yükümlülüğü de Yönetmelik kapsamındaki ürünlerin piyasaya sürülmesi veya ithalatın gerçekleşmesi ile muaccel hale gelecektir.
3. Mahsuplaşma İşlemleri
Mahsuplaşma işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirtilen usul ve esaslara göre beyanname üzerinde yapılacaktır.
Bununla birlikte iadeye konu edilen ürünler için mahsuplaşmaya esas bedel olarak ürünün piyasaya arz edildiği tarihte uygulanan GKKP esas alınacaktır.
İadeye esas olan GKKP, cari dönem beyanıyla oluşan toplam GKKP’den mahsup edilir. Şayet iadeye esas olan GKKP, cari dönem beyanıyla oluşan toplam GKKP’den fazla olursa bu durumda kalan bakiye gelecek dönem beyanlarından mahsup edilecektir.
Yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlar hakkında 2857 sayılı Çevre Kanunu’nda belirtilen yaptırımların uygulanacağı da ayrıca belirtilmiştir.
Yönetmeliğin tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.
MORAL & PARTNERS
Aslı Kınsız, Avukat
Yağız Kızkapan, Stajyer Avukat