Önerilen Aramalar

Rekabet Kurumu 2020 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu

18.03.2021

Tüm Haberler
Rekabet Kurumu Ekonomik Analiz ve Araştırma Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2020 yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu (“Rapor”), 5 Mart 2021 tarihinde, Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yayımlandı.
Bilindiği üzere, birleşme ve devralma işlemlerinin birçoğu, mevzuattaki ciro eşiklerinin aşılması ve teşebbüslerin kontrol yapıları üzerinde kalıcı kontrol değişikliği meydana getirmesi sebebiyle, Rekabet Kurulu’nun iznine tabi olmaktadır. Bu sebeple, Rapor’un, 2020 yılında gerçekleşen önemli birleşme ve devralma işlemlerinin fotoğrafını çektiğini belirtmek mümkündür. Rapor, işlem hacimleri ve sektörel bazlı hareketlilik konusunda birçok ipucu içerdiğinden, tüm iş insanlarının ilgisini çekecek nitelikte hazırlanmıştır. Buna göre, en dikkat çekici hususların aşağıdaki gibi listelenebilmesi mümkündür:
  • Rekabet Kurumu tarafından 2020 yılında toplam 220 adet birleşme ve devralma işlemi incelenmiştir. 2019 yılında bu rakam 208 adet ile sınırlı kalmıştır. Dolayısıyla, pandemi gibi zorlu koşulların birleşme ve devralma işlemlerine niceliksel açıdan olumsuz bir etki yaratmadığı tespit edilebilmektedir. Bilakis 2020 yılında incelenen birleşme ve devralmalara ait toplam işlem adedinin son sekiz yılın ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir.
  • Rapor’da yer alan veriler uyarınca, 2020 yılına ait işlem hacminin 29 milyar 192 milyon TL değeri ile son sekiz yılın ortalamasının üstünde olduğu görülmektedir.
  • Rapor’da yatırımcıların ülkelere göre dağılımları da detaylı şekilde açıklanmıştır. Yabancı yatırımcılar, 2020 yılında 34 ayrı işlemde Türk şirketlerine yatırım yapmıştır. 2020 yılında Türkiye kökenli hedef şirketler için yapılan gruplamada ilk sırada 5 işlemle Almanya kökenli yatırımcılar bulunmaktadır. İkinci sırada 4’er işlemle Birleşik Arap Emirlikleri ile Lüksemburg kökenli yatırımcılar yer almaktadır. 2019 yılında Türkiye kökenli hedef şirketler için yapılan gruplamada ise ilk sırada 7 işlemle Japonya kökenli yatırımcıların, ikinci sırada ise 5 işlemle Fransa’nın yer aldığı görülmektedir.
  • Türkiye İşlemlerinde 2020 yılında en çok işlem, “elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı” alanında gerçekleşmiştir. Türkiye İşlemleri arasında 2020 yılında en yüksek işlem değeri, “parasal aracı kuruluşların faaliyetleri” alanında bildirilmiştir.
  • Ana faaliyet alanları bakımından yapılan gruplandırmaya göre, 16 hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu işlemler bakımından en yüksek işlem hacmi gerçekleşen ilk alan “finans ve sigorta faaliyetleri” dir (8,3 milyar TL). İşlem hacmi bakımından ikinci sırada “imalat” (8 milyar TL) gelmektedir. En yüksek işlem hacmi kaydedilen üçüncü ana faaliyet alanı ise “toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı”dır (4,3 milyar TL).
  • Rapor’daki veriler uyarınca, 2020 yılında Rekabet Kurumu’na bildirilen birleşme ve devralma işlemleri, son bildirim tarihinden ortalama 18 gün sonra nihai karara bağlanmıştır. Bu durum, şirketler tarafından gerçekleştirilmesi planlanan birleşme ve devralma işlemleri bakımından, kapanış tarihleri için belirleyici bir süre olarak dikkate alınabilecektir.

Rapor içerisinde yer alan tablolar ile birlikte, birleşme ve devralma işlemlerine yönelik detaylı ve kapsamlı bir tablo çizmiştir.
Rapor’un tam metnine ulaşmak için, lütfen tıklayınız.

Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat

Diğer Haberler