Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Yasa Yayımlandı
“Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Yasa” (“Torba Yasa”), 22 Şubat 2019 tarihli ve 30694 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Torba Yasa ile 2872 sayılı Çevre Kanunu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır.
2872 sayılı Çevre Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Torba Yasa ile piyasaya ücretli sunulan poşetler için beyan edilen geri kazanım katılım paylarının usul ve esaslarında değişiklik yapılmış olup düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Geri kazanım katılım paylarının;
- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlar tarafından gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, ürünün piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği tarihi takip eden ayın 24. (yirmi dördüncü) günü sonuna kadar;
- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek vergi dairesine beyan edilerek aynı ayın sonuna kadar ödeneceği belirtilmiştir.
Katılım payının süresinde beyan edilmediğinin veya eksik beyan edildiğinin tespiti halinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katılım payının bir ay içinde ödenmesi gerektiği ilgiliye tebliğ edilerek gecikme zammı oranında faiz uygulanarak tahsil edilecektir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, geri kazanım katılım payının beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren bir ayı geçmeyecek şekilde yeniden belirlemeye, geri kazanım katılım payı beyannamelerinin verilme sürelerini, kapsama girenlerin sektörleri, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayıları dikkate alınarak il ve ilçe sınırları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte aylık, üç aylık veya altı aylık dönemler halinde tespit etmeye; beyannamelerin şekil, içerik ve eklerini belirlemeye, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesine zorunluluk getirmeye, bu beyannamelerin yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususunda izin vermeye, bu kişileri aracı kılmaya veya zorunlu tutmaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili kılınmıştır.
Torba Yasa ile 2019 yılının Ocak ve Şubat aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannamelerin 24 Nisan 2019 tarihine (bu tarih dâhil olmak üzere) kadar verileceği ve bu beyanlar üzerine ödenmesi gereken geri kazanım katılım paylarının 30 Nisan 2019 tarihi mesai saati bitimine kadar ödeneceği belirtilmiştir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi Katma Değer Vergisinden istisna tutulmaktayken Torba Yasa ile
1117 sayılı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların tesliminin Katma Değer Vergisinden istisna tutulacağı belirtilmiştir. Düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Torba Yasa ile 1 Şubat 2019 ve 30 Nisan 2019 tarihleri arasında işyerlerinde 2018 yılı Ocak ve Aralık ayları/döneminde aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak işe alınanların, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenlerle feshedilmesi hariç olmak üzere, işe alındıkları tarihten itibaren dokuz aylık sürede iş sözleşmesi feshedilmeksizin çalıştırılmaları halinde prim desteği ile birlikte işe alındıkları ay dâhil üç aylık süre için prim ödeme gün sayısının 67,36 Türk lirası ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmak üzere işverene destek olarak ayrıca sağlanacağı belirtilmiştir.
İşverene sağlanan ücret desteği işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına mahsup edilecek ancak işverene ödenmeyecek olup düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Torba Yasa ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62/e maddesi uyarınca alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilere, 11 Eylül 2014 tarihinden sonra imzalanan ihale sözleşmeleri kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde 11 Eylül 2014 tarihinden sonra geçen süreye ilişkin olarak kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan kıdem tazminatı ödemeleri için sözleşmesinde kıdem tazminatı ödemesinden ötürü alt işverene rücu edileceğine dair açık bir hükme yer verilmemişse alt işverenlere rücu edilemeyeceği düzenlenmiş olup düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
22 Şubat 2019 itibarıyla kamu kurum veya kuruluşları tarafından alt işverene rücu edilmek üzere yürütülen davalarda, rücu edilmeyecek kısmı için ihtilafın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilecek olup, yargılama gideri ve vekâlet ücreti taraflar üzerinde bırakılacaktır. İcra takiplerinde rücu edilmeyecek kısma ilişkin olarak harç alınmaksızın düşme kararı verilecek, takip giderleri ile vekalet ücreti taraflar üzerinde bırakılacaktır. Ancak, bu kapsamda alt işverene rücu edilerek takip ve tahsil edilmiş olan tutarlar, alt işverenler lehine hiçbir şekilde alacak hakkı doğurmayacak ve tahsil edilmiş tutarlar iade edilmeyecektir.
Torba Yasa’nın tam metnine ulaşmak için, lütfen buraya tıklayınız.
MORAL & PARTNERS
Nur Duygu Bozkurt, Avukat
Sevgi Kılıç, Stajyer Avukat