Vergi Mevzuatındaki Değişiklik Tasarısının E-Ticarete Olası Yansıması
Vergi Mevzuatındaki Değişiklik Tasarısının E-Ticarete Olası Yansıması
E-Ticaretin perakende sektöründe eş lokomotif rolü doğal olarak yasal mevzuatın ticaretin gerçeklerine uyumunu da zorunlu kılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı (“İdare”) tarafından 25.08.2017 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan 464 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı (“Taslak”) kapsamında elektronik ticaret faaliyetinde bulunanlara ilişkin bildirim zorunluluğuna ve Elektronik Fatura (“e-Fatura”) ve Elektronik Arşiv (“e-Arşiv”) uygulamasına geçme zorunluluğuna dahil olması gereken mükelleflere ilişkin değişiklikler öngörülmektedir. Ülkemizde, e-Fatura kullanımına ilişkin usul ve esaslar ilk kez 397 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle yürürlüğe girmiş olup daha sonraki tebliğlerle Elektronik Defter (“E-Defter”) ve E-Fatura uygulamalarına ilişkin güncellemeler yapılarak e-Defter ve e-Fatura kullanma zorunluluğu getirilen mükellefler belirlenmiştir.
464 SIRA NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
İdare tarafından kamuoyu ile paylaşılan Taslak ile elektronik ortamda ticari faaliyetlerde bulunan mükelleflere “E-Ticaret Faaliyet Bildirim Formu” ile internet vergi dairesi üzerinden GİB’e bildirimde bulunma yükümlülüğü getirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca e-Fatura ve e-Arşiv yükümlüleri elektronik ortamda hizmet sağlayan şirketleri kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Yapılan değişiklikte Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları ile İnternet Ortamında İlan Yayınlayan mükelleflerin satış hacimlerine göre farklı düzenlemeler öngörülmektedir. Mevzuat kapsamında internet satışı, “Mal ve hizmetlerin sipariş ve satın alma süreçlerinin tamamının internet üzerinden gerçekleştiği satış biçimi” olarak tanımlanmıştır.
Bu değişiklikler e-Arşiv uygulamasına direkt geçiş zorunluluğu ve e-Fatura ile birlikte e-Arşiv uygulamasına geçiş olarak sınıflandırılmıştır. Bu doğrultuda, internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan;
- İlgili hesap dönemindeki net olmayan satış kazancı veya brüt satış tutarı, 1.000.000,00 TL ile 5.000.000,00 TL arasında olan mükelleflerin e-Fatura uygulamasına geçmeden direkt olarak e-Arşiv uygulamasına geçmesi,
- İlgili hesap dönemindeki net olmayan satış kazancı veya brüt satış tutarı 5.000.000,00 TL ve üzeri olanlar için ise e-Fatura uygulamasıyla birlikte e-Arşiv uygulamasına geçmesi;
öngörülmüştür. Taslak’ta mükelleflerin, ilgili hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden altıncı ayın sonuna kadar başvuru ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak E-Arşiv uygulamasına geçmeleri gerektiği belirtilmiştir.
Belirtmek gerekir ki, gösterilen aralıklar içinde olup, internet üzerinden yaptıkları satışlarda münhasıran bilet, sigorta poliçesi vb. belgeleri düzenleyenler e-Fatura veya e-Arşive geçiş zorunluluğu olan mükellefler kapsamına dahil edilmemiştir.
Başka bir yenilik ise e-Arşiv Fatura uygulamasına dâhil olup internet üzerinden vergi mükellefi olmayanlara mal ve hizmet satışı yapanlar için getirilmiştir. Bu kapsamdaki mükellefler yaptıkları satışlar için düzenlenen e-Arşiv faturalarını elektronik ortamda iletmekle yükümlü tutulmuşlardır. E-Arşiv faturası çıktısı, ÖKC[1] fatura bilgi fişinin satışı yapılan malın yanında gönderilmelidir. E- Arşiv faturasının çıktısı irsaliye, ÖKC faturası ise sevk irsaliyesi veya irsaliyenin yerine geçmekte olduğu için böyle bir uygulamaya karar verilmiştir.
İnternet üzerinden mal ve satış yapan e-Arşiv fatura uygulamasına dâhil olan mükellefler düzenleyecekleri faturalara;
- Satışın yapıldığı web adresini,
- Ödeme şeklini,
- Ödeme tarihini,
- Mal satışlarında gönderiyi taşıyanın adı soyadı/unvanı ve VKN/TCKN bilgisi,
- Satışa konu malın gönderildiği veya hizmetin ifa edildiği tarih,
- İade bölümünde; malı iade edenin adı soyadı, adresi, imzası, iade edilen mala ilişkin cins, miktar, birim fiyat ve tutarını
ekleyerek “bu satış internet üzerinden yapılmıştır” ifadesine yer vermek zorundadırlar.
Belirtilen sınıflandırmaların 1. maddesindeki mükellefler için e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılara veya diğer vergi mükelleflerine satış yapması halinde düzenledikleri e-Arşiv faturasını, kaşeleyerek ve imzalayarak alıcıya iletme zorunluluğu getirilmiştir. Alıcının isteği ile bu işlemi elektronik ortamda yapmak isteyen mükellef, http://www.efatura.gov.tr/ adresinden ulaşılabilen format ve standartlara uygun şekilde, ilgili faturanın da basılabilir görüntüsünü ekleyerek müşterilerine elektronik ortamda da iletebilir.
Son değişiklikle Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları ile İnternet Ortamında İlan Yayınlayanlar için de e-Arşiv Uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilmesi öngörülmektedir.
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin elektronik ortamda gerçekleşmesine olanak sağlayan gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanan aracı hizmet sağlayıcıları ve aynı şekilde internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları, 01.01.2018 tarihine kadar başvurularını ve geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv uygulamasına geçişlerini gerçekleştirmekle yükümlü kılınmıştır. 2018 ve sonrası hesap dönemlerinden itibaren belirtilen kapsam ve alanda faaliyet gösterecek mükelleflerin ise işe başlama tarihinden itibaren üç ay içinde bu yükümlülüğe tabi olacağı belirtilmiştir.
[1] Yazarkasa (Ödeme Kaydedici Cihaz): Perakende satış yapan tacirlerin işyerlerinde bulundurmak zorunda oldukları ve 01.01.2015 tarihinden itibaren 880 TL’ye kadar olan satışları için fiş düzenledikleri cihazdır.
İpek Aşıkoğlu, Avukat
Öykü Deniz Yılmazer, Stajyer Avukat