Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliği Yayımlandı.
Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliği Yayımlandı.
“Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliği” (“Tebliğ”) 31 Mayıs 2018 tarihli ve 30437 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olup, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Tebliğ kapsamında, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü (“Genel Müdürlük”) tarafından elektronik ortamda yatırım teşvik belgesine ilişkin iş ve işlemler için müracaatta bulunacak yatırımcılar adına işlem yapacak kullanıcıların (“Kullanıcı” ve/veya “Kullanıcılar”) yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
Tebliğ ile, Kullanıcılar’ın elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından temin edilecek 5070 sayılı İmza Kanunu’nun 9. maddesinde sayılan niteliklere sahip nitelikli sertifikaya sahip olması gerektiği düzenlenmiş ve daha önce başka amaçlarla temin edilen ve halen geçerlilik süresi içerisinde olan elektronik sertifikaların da bu kapsamda Genel Müdürlük’çe yönetilen web tabanlı uygulama olan Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi (“E-TUYS”) için kullanılabileceği belirtilmiştir. Aşağıda yetkilendirme başvurusu, yetki süresinin uzatılması, yetkinin askıya alınması ve iptali, güncelleme işlemlerine ilişkin yapılan düzenlemeler incelenmiştir.
Yetkilendirme Başvurusu
Tebliğ ile, yatırımcı tarafından yatırımcı adına E-TUYS vasıtasıyla işlem yapacak kişilerin kullanıcı olarak yetkilendirilmesine ilişkin yapılacak başvurunun, Genel Müdürlük’e iletilmesi gereken birtakım bilgi ve belgeler belirtilmiştir. Bu kapsamda, yetkilendirme başvurusu sırasında; (i) Kullanıcılar tarafından imzalanmış müracaat dilekçesi, (ii) Kullanıcılar için düzenlenmiş imza sirkülerinin aslı veya noter onaylı örneği, (iii) her bir Kullanıcı tarafından imzalanmış, Bakanlık internet sayfasının “E-İmza Uygulamaları” bölümünde yer alan örneğe uygun ve Türkçe olarak yine her bir kullanıcı için noterde yahut yurtdışında düzenlenmesi halinde ilgili Türk Konsolosluğunca veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik edilmiş taahhütnamenin aslı, ve (iv) Kullanıcılar tarafından imzalanan Bakanlık’ın internet sayfasının “E-İmza Uygulamaları” bölümünde yer alan Kullanıcı Yetkilendirme Formu ile Genel Müdürlük’e yapılacağı öngörülmüştür. Belirtmek gerekir ki, Tebliğ kapsamında yetkilendirme başvurusunun bir veya birden fazla kişi için yapılabileceği düzenlenmiş olmasına rağmen, E-TUYS taahhütnamesi ve kullanıcı yetkilendirme formunun her bir kişi için ayrı ayrı düzenlenmesi gerekmektedir.
Tebliğ uyarınca, Kullanıcılar’ın, sertifikalarının yenilendiği veya Kullanıcılar’a başka bir nitelikli elektronik sertifika temin edildiği hallerde Kullanıcılar’ın yeniden yetkilendirme başvurusu yapması gerekmemektedir.
Tebliğ ile düzenlendiği üzere, yetkilendirme başvurusu üzerine yatırımcıya ait bilgiler E-TUYS’ta tanımlanacak olup sunulan belgelerin usulüne uygun olup olmadığı Genel Müdürlük tarafından kontrol edilecektir. Buna müteakip, usule aykırılık bulunmaması halinde Genel Müdürlük tarafından onay işlemleri başlatılacak yahut usulüne uygun olmayan bir başvuru olması halinde ilgili başvuru işleme alınmayacak ve yetkilendirme talebi sonucu, kullanıcının beyan ettiği elektronik posta adresine bildirilecektir.
Yetkilendirme başvurusunun onayının alınmasının ardından, en geç 1 (bir) ay içinde, Bakanlık internet sayfasında yer alan E-TUYS’ta “Yatırımcı” ve “Ortak Listesi” alanlarındaki bilgileri elektronik ortamda dolduracak ve kaydedecektir. Genel Müdürlük, işlemin sonuçlandırılması ardından yatırımcı tarafından beyan edilen elektronik posta adresine bildirimde bulunacaktır.
Yetki Süresinin Uzatılması
Tebliğ ile, kullanıcı yetkisinin taahhütnamede belirtilen süreyle sınırlı olduğu düzenlenmiş ve yetki süresinin uzatılması için süre uzatım talebinde bulunulması öngörülmüştür.
Tebliğ uyarınca süre uzatım talebi, yetkilendirme başvurusunda olduğu üzere her kişi için ayrı ayrı olmak üzere yeni E-TUYS taahhütnamesi ve kullanıcı yetkilendirme formu ile birlikte Genel Müdürlük’e müracaatta bulunularak gerçekleştirilecektir. Bu durumda yetki süresinin bitiminden süre uzatımına kadar geçen sürede kullanıcının yetkisi askıya alınır. Belirtmek gerekir ki, süre uzatım talebinde, başvuru sırasında yatırımcı tarafından Genel Müdürlük’e sunulan, içeriğinde yahut kendisinde herhangi bir değişiklik meydana gelmemiş ve geçerliliği süre uzatım talebi sırasında halen devam eden belgeler tekrar istenmez.
Yetkinin Askıya Alınması ve İptali
Tebliğ kapsamında yetkinin geçici süre ile askıya alınması veya iptal edilebilmesi için öncelikle yatırımcının Genel Müdürlük’e başvuruda bulunmuş olması gerekmektedir. Yatırımcı başvurusu üzerine Kullanıcı’nın yetkisinin geçici süre ile askıya alınabileceği belirtilmiştir.
Tebliğ uyarınca yetkinin iptali için yapılacak başvuruda, yapılan başvuruya ek olarak yatırımcıyı temsile yetkili kişi/ kişiler tarafından Bakanlık internet sayfasının “E-İmza Uygulamaları” bölümünde yer alan örneğe uygun olarak noter tarafından düzenlenmiş azilnamenin sunulması gerekmektedir.
Kullanıcı’nın yetkisinden feragat etmiş olması halinde, yetkisinden feragat etmiş olduğunu noter kanalı veya iadeli taahhütlü mektup ile yatırımcıya bildirmiş olduğunu gösterir belgelerle Genel Müdürlük’e yapılacak başvuru üzerine yetkinin iptal edilebileceği düzenlenmiştir. Bunun yanında Kullanıcı’nın fiil ehliyetinin sınırlandırıldığı, gaipliği, ölümü veya adına işlem yaptığı yatırımcının tüzel kişiliğini kaybettiği öğrenilen ve gerekli görülen diğer hallerde, nitelikli elektronik sertifika sahibi kişilerin yetkileri Bakanlıkça re’sen iptal edileceği belirtilmiştir.
Güncelleme İşlemleri
Tebliğ kapsamında yatırımcının unvan, vergi dairesi, iletişim bilgileri gibi yatırımcı bilgilerinde değişiklik yapılması durumunda Genel Müdürlük’e müracaat olmaksızın yatırımcı adına kullanıcının söz konusu değişiklikleri E-TUYS üzerinden güncellemesi veya Genel Müdürlük’e bildirilmesi gerektiği düzenlenmiştir. Ancak yatırımcının vergi numarasında değişiklik yapılmasına özel olarak, yatırımcının söz konusu değişiklikleri gösterir belgeler ile Genel Müdürlük’e başvuruda bulunması gerektiği ve akabinde Genel Müdürlük tarafından yatırımcının önceki vergi numarası ile yaptığı kullanıcı yetkilerinin iptal edileceği belirtilmiştir. Bu durumda yeni vergi numaralı yatırımcının, bilgilerinin güncellenmesi ve Kullanıcılar’ının yetkilendirilmesi için yetkilendirme başvurusunda sunulması gereken belgeler ile yeniden Genel Müdürlük’e müracaat edilmesi gerekmektedir.
Tebliğ ile, faaliyetine son veren veya verilen yatırımcının, durumunu gösterir belgelerle Genel Müdürlük’e müracaatı akabinde Genel Müdürlük tarafından yatırımcının bilgisinin güncellenerek kullanıcı yetkilerinin iptal edileceği düzenlenmiştir.
Yönetmelik’in tam metnine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.