Yurt Dışında Bulunan Varlıkların Türkiye’ye Getirilmesine Yeni Açıklamalar Getirildi.
“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun” (“Kanun”) “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması” başlıklı 7. maddesinin uygulanmasına ilişkin açıklamalara 1 seri no.lu “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliğ”nin VII. bölümünde yer verilmişti. Bu açıklamalara ek olarak daha detaylı açıklama getiren 4. Seri no.lu “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliğ” (“Tebliğ”) 02.12.2016 tarihli ve 29906 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. İşbu tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.
1- Amaç ve Kapsam
Kanun’un 7. Maddesinde yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, bu maddedeki hükümler çerçevesinde 31/12/2016 tarihine kadar Türkiye'ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebileceği düzenlenmiş olup Tebliğ ile Kanun’un 7. maddesine ilişkin ilave açıklamalar getirilmesi amaçlanmıştır.
2- Yurt Dışındaki Varlıkların Türkiye’ye Getirilmesi
Tebliğ ile Yurtdışında bulunan varlıkların Kanun’un 7. Maddesindeki şartlara uygun olarak Türkiye’ye getirilmesi halinde vergi ve birçok prosedüre ilişkin kolaylık sağlandığı görülmektedir. Detaylı düzenleme Tebliğin 2. Maddesinde yer almakta olup dikkat çeken hususlar şöyledir:
Kanunun 7. Maddesi gereğince yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçların Türkiye’ye getirilmesi halinde vergi tarhiyatı yapılamayacak; dolayısıyla gerçek ve tüzel kişilerce herhangi bir vergi ödenmeyecektir.
Ayrıca, Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının banka veya aracı kurumlara, kendileri veya yetkilendirdiği kişilerce bildirilmesi, söz konusu kıymetlerin Türkiye’ye getirildiğinin kabulü için yeterli olacaktır. Bu şekilde bildirimde bulunma seçeneğini tercih edenler bakımından söz konusu varlıkların daha sonra hesaben veya fiziken Türkiye’ye getirilmesi ihtiyaridir. Bankalar ve aracı kurumlar, hesaba transfer edilmek veya fiziken getirilmek suretiyle hesap açma halleri hariç olmak üzere, kendilerine bildirilen menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları için yapılan bildirimi tabi oldukları mevzuatları çerçevesinde muhafaza edecekler ve bu varlıklara ilişkin ayrıca bir hesap oluşturmayacaklar veya kayden izlemeyeceklerdir.
Yurt dışındaki varlıkarın Şirketlerin kanuni temsilcileri, ortakları veya vekilleri adına görünen, ancak gerçekte şirketlere ait olan varlıkların şirketler tarafından Türkiye’ye getirilmesinin mümkün olduğu ve aynı zamanda; şirketlerin ise kanuni temsilcileri, ortakları veya 19/8/2016 tarihinden önce yetkili kuruluşlarca düzenlenmiş bir vekalet veya temsil sözleşmesi olmak koşuluyla vekilleri aracılığıyla yurt dışında değerlendirdikleri kendilerine ait varlıklarını, madde kapsamında Türkiye’ye getirmelerinin mümkün olduğu da işbu Tebliğ ile düzenlenmiştir.
3- Yurt Dışından Getirilen Varlıkların Değerlemesi Nasıl Yapılacaktır?
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, Türkiye’ye getirildiği veya bildirildiği tarih itibarıyla, Tebliğin 3. Maddesi uyarınca aşağıdaki değerleme ölçütleri ile değerlenecektir:
• Türk lirası cinsinden para, itibari (nominal) değeriyle;
• Altın, rayiç bedeliyle;
• Döviz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruyla;
• Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ise;
- Hisse senedi gibi pay senetleri, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle
- Tahvil, bono, eurobond gibi borçlanma araçları, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle
- Yatırım fonu katılma belgeleri, ilgili piyasasında belirlenmiş kapanış fiyatıyla
- Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri gibi türev araçlar, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle değerlenecektir.
Tebliğin 3. Maddesinde değerlemede esas alınacak bedellere ilişkin detaylı düzenleme mevcuttur.
4- Vergi İncelemesi ve Tarhiyatı ile Araştırma, İnceleme, Soruşturma ve Kovuşturma Yapılmaması
Tebliğ’in 4. Maddesinde; yurt dışından Türkiye’ye getirilen varlıklar nedeniyle, Kanun’un 7. Maddesi hükmünden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı ve bu işlemden hareket edilerek, hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak, vergi cezası ve idari para cezası kesilemeyeceği düzenlenmiştir.
İşbu varlıklardan ithalde alınanlar da dâhil olmak üzere hiçbir türlü vergi, resim, harç ve fon yönünden bir inceleme ve tarhiyat yapılamayacağı yine Tebliğ’de öngörülmüştür.
Türkiye’ye getirilen varlıklar veya bu varlıklara ilişkin bildirimler, mevzuatımızda yer alan diğer düzenlemeler bakımından herhangi bir araştırma, inceleme veya soruşturma kapsamında da değerlendirilemeyecektir.
Av. Eylül Bengisu Gümüş & Av. Yiğit Parmaksız