Önerilen Aramalar

4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nda Değişiklikler

7.08.2024

Tüm Haberler
4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (“Karar Değişikliği”), 6 Ağustos 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmış olup, bu değişiklikler 21 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

A. Karar Değişikliği ile Getirilen Değişiklikler Nelerdir?

i. Vergileri ödenmek suretiyle yolcu beraberinde veya posta yoluyla ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla serbest dolaşıma sokulacak eşyaları düzenleyen 62. Madde:

Karar Değişikliği ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı ile yapılacak yurtdışı alışverişlerindeki eşya değeri limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürülmüştür. Yani bu doğrultuda 30 Euro’yu geçen alışverişlerde ödenecek vergiler tek ve maktu olmayacaktır.

Söz konusu eşyaların doğrudan Avrupa Birliği ülkelerinden gelmesi halinde alınacak vergi %20’den %30’a, diğer ülkelerden gelmesi halinde ise %30’dan %60’a çıkartılmıştır.

Satın alınan eşyanın 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşyalardan olması durumunda ise yeni belirlenen vergi oranları üzerinden ek %20 vergi tahsil edilecektir, bu hususta herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

ii. Posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerin dolaylı temsilci olarak yetkili kılınmasına ilişkin koşulları düzenleyen 126. Madde:

Karar Değişikliği ile ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyaların gümrük işlemlerinde hızlı kargo taşımacılığı şirketlerinin yetkilendirilebilmesi için belirlenen 150 Euro’luk alt limit 30 Euro’ya düşürülmüştür. Bu doğrultuda yurtdışı alışverişlerindeki gümrük işlemlerinde 30 Euro’dan yüksek tutardaki alımlarda hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerin yetkilendirilmesi mümkün kılınmıştır.

Karar Değişikliği’nin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.


Cerensu Çetin Yenigün, Kıdemli Avukat
Ecem Melek, Stajyer Avukat

Diğer Haberler