Önerilen Aramalar

Covid 19 Hukuk Rehberi

Covid-19 kaynaklı hukuki uygulamalara ilişkin bilgi alın.

Dünyayı saran koronavirüs (Covid-19) salgını hepimizin sosyal ve iş hayatlarını sert bir şekilde etkiledi. Covid-19 ile değişen iş yapış şekillerimiz hukuki çerçevede de yerini bulmakta. Yeni normal ile hızla gelişen hukuki güncellemeler ve iş hayatlarımıza etkilerini takip etmek iş dünyası için önem arz etmekte.

Covid-19 salgının Türkiye’de görülmeye başladığı günden bu yana Türk hukuki uygulamalarında önemli değişiklikler yaşandı. Dünya’da olduğu gibi covid-19 salgını, Türk İş Hukuku, Türk Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Bilişim Hukuku, Rekabet Hukuku, Tıbbi Cihaz, İlaç ve Sağlık Hukuku gibi hukukun bir çok alanını doğrudan ve dolaylı olarak etkiledi.

Covid-19 pandemisinin sektörlerde yarattığı hukuki etki ise kendini, lojistik, e-ticaret, sanayi ve imalat, sağlık, sanat, bilişim ve teknoloji, turizm, otomotiv, perakende ve gayrimenkul gibi sektörler öncelikli olmak üzere birçok sektörde gösterdi.

Covid-19 salgını ile gelen hukuki değişiklikleri takip etmek ve hukuki uygulamaları doğru strateji ile hayata geçirmek şirketlerin sürdürülebilirliği ve kriz yönetimine cevap verme çevikliği için son derecede önemli.

MORAL | KINIKOĞLU | PAMUKKALE Covid-19 Hukuk Rehberi kapsamında Moral mevzuata uyum çalışma grubu avukatlarımız tarafından hazırlanan son mevzuat gelişmeleri ve iş hayatlarımıza yansımalarını takip edebilirsiniz.
Bu Sayfayı Paylaş
Covid 19 ile ilgili destek almak için
İlgili Haberler
İlgili Makaleler
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın (“Bakanlık”) İş Yerlerinde Covid-19 Tedbirleri başlıklı duyurusu (“Duyuru”) 3 Eylül 2021 tarihinde Bakanlık internet adresinde yayımlanmıştır.
2019 yılı Aralık ayından beri hayatımızda yer alan Koronavirüs (“Covid-19”) ile birlikte maskeli, sosyal mesafeli yaşam tarzı yeni normal haline geldi.
“Koronavirüs (“Covid-19”) tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken ticaret dünyasında salgının olumsuz yansımalarını en derinden hisseden alanlardan birisi olan perakende sektörü, Covid-19 sarmalında çalışanların sağlıklarını koruma, müşterilerini memnun etme ve bu zorlu dönemi minimum kayıpla atlatma amacıyla kurguladıkları planları hukuk filtresinden geçirmeye de özen göstermek durumundadır.
COVID-19 salgını sebebiyle alınması gereken acil durum önlemleri kapsamında ülkemizin de içerisinde bulunduğu süreç sebebiyle birçok konu başlığı yönünden gerekli önlemler alınmış olmakla birlikte, çalışan ve işveren ilişkileri de alınan işbu önlemlerden etkilenmiştir.
COVID-19 salgını sebebiyle alınması gereken acil durum önlemleri kapsamında icra ve iflas hukuku işlemleri yönünden 2279 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tedbirlerin usul hukukuna ve diğer uygulamalara etkileri bakımından ise 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 20.12.2009 tarihli 5941 sayılı Çek Kanunu’na Geçici 5. Madde eklenerek önemli yenilikler getirilmiştir.
COVID-19 (“Koronavirüs”), tüm dünyayı etkisi altına almaya devam etmektedir. Ticaret dünyasında covid-19 salgının olumsuz yansımalarını en derinden hisseden alanlardan birisi perakende sektörüdür.
Covid-19 Salgın sürecinde gerek işverenler gerek ise sağlık kuruluşları tarafından birtakım önlemler alınmakta olup pandemi ile mücadele edilmesi sebebiyle, özellikle sağlık verileri başta olmak üzere pek çok kişisel verinin işlenmesi zaruri hale gelmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü (“DSÖ”) tarafından 11.03.2020 tarihinde “Pandemi (salgın)” olarak nitelendirilen Covid-19 virüsünün (“Koronavirüs”) işveren-çalışan ilişkilerini üst düzeyde etkilediği şu günlerde, her çalışan ve işverenin gündemine aldığı konulara dair değerlendirmelerimizi sıkça sorulan sorular formatında bu yazımızda paylaşıyoruz.
Korona virüs salgınının global etkisi, küresel krize neden olabilecek nitelikteki çeşitli alan ve sektörlerde yarattığı olumsuz yansımalar, şirketlerin ticari anlaşmaları ve edimlerin ifası yönünden oldukça önemli sonuçlar doğurmaktadır.
Evrensel adıyla COVID-19 (“Koronavirüs”) olarak bilinen Koronavirüs’ün sebep olduğu salgın hastalık, 2019 yılı Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde ilk kez görülmesinin ardından kısa bir zaman içerisinde tüm dünyayı hem sağlık hem de ekonomik anlamda etkisi altına almıştır.
COVID-19 salgını çerçevesinde alınması gereken acil durum önlemleri kapsamında icra ve iflas işlemleri yönünden de tedbir alınması gerekmiş, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun (“Kanun”) “II-FEVKALADE HALLERDE TATİL” üst başlığını taşıyan, “İcra takiplerinin durdurulması halleri” başlıklı 330. maddesindeki “Salgın hastalık, umumi bir musibet veya harb halinde Cumhurbaşkanı karariyle memleketin bir kısmında veya bazı iktisadi zümreler lehine muayyen bir müddet için icra takipleri durdurulabilir.”
Korona virüs, evrensel adıyla COVID-19 (“Korona virüs”), 2019 yılı Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde ilk kez görülmesinden bu yana hızlı yayılmasının önlenmesi amacıyla seyahat politikalarının gözden geçirmesi, üretim kesintileri, karantina uygulamaları, ülkesel olağanüstü hal kararları gibi tedbirler sebebiyle iş hayatını çok kısa zaman içerisinde olumsuz olarak etkilemiştir.
16.03.2020 tarihli yayınımızda da belirtmiş olduğumuz üzere Korona virüs evrensel adıyla COVID-19 (“Korona virüs”) salgınının en önemli izdüşümlerinden birisi işçi – işveren istihdam ilişkisinde kendisini göstermektedir.
İlk kez 2020 arifesinde rapor edilen ve 2020’nin ikinci çeyreğine girilmesiyle bir pandemiye dönüşen COVID19 toplumları her seviyede etkileyerek yaşam tarzlarını ve iş yapma süreçlerini sekteye uğrattı, zaman zaman askıya alınmasına sebep oldu, ya da hızlı bir değişime zorladı.
Tüm Dünyayı ve dolayısıyla da ülkemizi de etkisi altına alan ve özellikle de perakende, lojistik, sağlık, otomotiv, tekstil gibi sektörlerin işleyişinde ve sürekliliğinde aksamalara sebep olan COVID-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında perakende sektörü gelmektedir.
Moral | Kınıkoğlu | Pamukkale
Hakkında Geri Bildirimler
"Moral | Kınıkoğlu | Pamukkale’nin çalışkan ekibi adeta şirketin iç hukuk müşaviri gibi çalışıyor."
The Legal 500
“Her zaman nokta atışı ve anlaşılır hizmet sunuyorlar.”
Chambers and Partners
“İyi ve etkili iletişim ve yönetim, iyi sonuçlar.”
Chambers and Partners