Önerilen Aramalar

Dernekler Yönetmeliği Kapsamında Esaslı Değişiklikler

3.11.2021

Tüm Haberler
Dernekler Yönetmeliği’nde (“Yönetmelik”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”), 21 Ekim 2021 tarihli ve 31635 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanmış olup; Değişiklik Yönetmeliği, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Değişiklik Yönetmeliği Öncesinde Durum Nasıldı?
5253 sayılı Dernekler Kanunu’na (“Dernekler Kanunu”) 25.03.2020 tarihinde 7226 sayılı Kanun ile getirilen düzenleme kapsamında, derneklere ilişkin işlemlerin elektronik ortamda da yapılması için gerekli yasal zemin hazırlanmıştı, dernekler tarafından yurt dışına yapılacak yardımlar bakımından mülki idare amirliğine bildirim zorunluluğu getirilmişti ve bu doğrultudaki detayların belirleneceği ikincil düzenlemeler bekleniyordu. Bu hususta hazırlamış olduğumuz bilgi notuna buradan ulaşılabilecektir.

Değişiklik Yönetmeliği Ne Getiriyor?
Değişiklik Yönetmeliği; derneklerce genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılabilmesi ile yurt dışına yapılacak yardımların bildirimine ilişkin usul ve esasları belirlemektedir.

Değişiklik Yönetmeliği’nde Neler Düzenleniyor?
Değişiklik Yönetmeliği kapsamında genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılmasına ilişkin getirilen düzenlemeler aşağıdaki gibidir:
  • Elektronik ortamda yapılacak genel kurul ve yönetim kurulu toplantıları, İçişleri Bakanlığı (“Bakanlık”) Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülüp onaylanan elektronik sistemler üzerinden yapabilecektir.
  • Genel Kurul yapılmasına ilişkin Yönetim Kurulu kararında ve Genel Kurul ilanında genel kurulun hangi yöntemle yapılacağı belirtilecek ve elektronik ortamda alınacak yönetim kurulu kararları, fiziksel ortamda tutulan yönetim kurulu karar defterinden ayrı olarak tarih ve sıra sayısı ile elektronik ortamda saklanacaktır. Ayrıca, elektronik ortamda gerçekleştirilen toplantılara ilişkin her türlü bilgi, belge ve kaydı muhafaza edilecektir.
  • Dernek üyeleri, elektronik ortamda yapılacak dernek genel kurul veya yönetim kurulu toplantılarına güvenli elektronik imza veya iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanarak girecektir.
  • Fiziki toplantılarda yapılan toplantılardaki divan oluşturma, oylama, söz alma, önerge verebilme ve benzeri tüm işlemlerin elektronik ortamda da yapılabilmesini sağlayan sistemler kullanılacak; yetkisiz erişimlere ve saldırılara karşı gerekli siber güvenlik önlemleri alınacaktır.
  • Mevzuata aykırılık halinde fiziki ortamda gerçekleştirilen toplantılar için öngörülen yaptırımlar, elektronik ortamda yapılan toplantılar için de uygulanacaktır.
Değişiklik Yönetmeliği kapsamında derneklerce yurtdışına yapılacak yardımlara ilişkin getirilen düzenlemeler aşağıdaki gibidir:
  • Yurt dışına yapılacak yardımlar, yardım yapılmadan önce dernekler tarafından mülki idare amirliğine bildirilecektir. Ancak afet veya acil durumlarda bu bildirim afet veya acil durumun gerçekleştiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılabilecektir. Belirli bir proje kapsamında farklı tarihlerde yapılan yardımlara ilişkin yurt dışı bildirimi tek seferde yapılabilecektir.
  • Yurt dışına yapılacak 100.000,00 TL’yi veya 10.000,00 Avro veya eşiti dövizi aşan nakdi yardımlar, bankalar ve diğer finans kuruluşları veya PTT aracılığıyla yapılacaktır. Ancak, finansal erişimin güç olduğu ülkelere yapılacak yardımlar finans kuruluşları kullanılmaksızın ilgili mevzuata göre nakit beyan formu ile gümrük idaresine beyan edilmek suretiyle yapılabilecektir. Gümrükte beyan edilme suretiyle yurt dışına para çıkışı yapılan durumlarda ilgili beyan, veriliş tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde dernek tarafından mülki idare amirliğine bildirilecektir.
  • Yardım gerçekleştirildikten sonra faaliyet sonuç bildirimi 90 gün içerisinde mülki idare amirliğine verilecek ve bu bildirime, yapılan yardımların gerçekleştiğine ilişkin form ve görsel materyaller ve benzeri kanıtlayıcı belgeler eklenecektir.
  • Yurt dışına yardım yapacak dernekler ve faaliyet izni verilen yabancı dernekler ile yabancı vakıflar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar, yardım yapılmadan önce Değişiklik Yönetmeliği ekinde yer alan Yurt Dışına Yapılacak Yardım Bildirimi’ni, yardım gerçekleştirildikten sonra ise Yurt Dışına Yapılan Yardım Faaliyet Sonuç Bildirimi’ni merkezinin bulunduğu sivil toplumla ilişkiler birimine vereceklerdir.

Değişiklik Yönetmeliği kapsamında getirilen genel esaslar aşağıdaki gibidir:
  • Bilanço esasına göre defter tutabilecek dernekler bakımından ilgili tutar sınırı, yıllık 1.500.000,00 TL brüt gelir olarak artırılmıştır.
  • Yetki süresi de belirtilmek suretiyle yönetim kurulu kararı ile tespit edilmesi gereken dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler bakımından gerekli karar zorunluluğu istisnası kapsamına, derneklerce gerekli gördükleri yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla açılan temsilciliklerdeki temsilciler dahil edilmiştir.
  • Bakanlık izni ile kullanılabilen dernek adları arasına “Şehit” ve “Gazi” isimleri dahil edilmiştir.
  • Yönetmelik’te 30 gün olarak belirlenen birçok bildirim süresi, 45 gün olarak değiştirilmiştir. Örneğin, yerleşim yerlerinde meydana gelen değişiklikler, genel kurul toplantıları dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler, tüzük değişiklikleri ve dernek üyelerinde meydana gelen değişiklikler ile genel kurul sonuç bildiriminin mülki idare amirliğine bildirim için verilen süre, 45 gün olarak belirlenmiştir.

Değişiklik Yönetmeliği’nin tam metnine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

Bilge Binay Kanat, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
Deniz Yontuk, Stajyer Avukat

Diğer Haberler