10.10.2024 tarihli 32688 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte (“Yönetmelik”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (‘’Değişiklik Yönetmeliği’’) ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin ilgili maddelerinde birtakım değişiklikler gerçekleştirilmiştir.
A. Değişiklik Yönetmeliği Kapsamında Hangi Düzenlemeler Getirildi?
Valiliklerden, Mükerrer Görüş Talep Edilmesinin Önüne Geçilmiştir.
Toplu iş yerlerinde bulunan ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerleri için, normalde çevreye, altyapıya ve trafiğe getirdiği yük ile can ve mal güvenliği riskine ilişkin Valilik görüşü alınmakta olup, Değişiklik Yönetmeliği’nin ekinde yer alan "Üçüncü Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler" başlıklı bölümün 8.14.7 numaralı alt maddesine yapılan ekleme ile eğer bu iş yerlerinin tamamı için daha önce valilik görüşü alınmışsa, ayrıca bir valilik görüşü aranmayacağı düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile mükerrer görüş taleplerinin önüne geçilerek ruhsatlandırma süreçlerinin hızlandırılmasını amaçlamaktadır.
Taşıt Teşhir Alanının Hesaplanma Usulü Değiştirilmiştir.
Yönetmelik kapsamında, idari büro ve kabul yeri ile taşıt teşhir alanı aynı adreste olmalı ve iş yerinin bulunduğu ana gayrimenkulün ortak kullanım alanları taşıt teşhir alanı olarak kullanılamamaktadır. Ancak Değişiklik Yönetmeliği’nin ekinde yer alan "Üçüncü Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler" başlıklı bölümün 8.14.11 numaralı alt maddesine aşağıdaki ifade eklenerek teşhir alanı hesaplaması detaylandırılmıştır;
“Ancak toplu iş yerleri parselinin veya parsellerinin içinde bulunan eklentilerde veya kat maliklerinin oy birliği kararı ile 634 sayılı Kanun kapsamındaki ortak yerlerde idari büro ve kabul yeri ile ilişkilendirilecek yerler, taşıt teşhir alanı olarak kullanılabilecektir. Bu şekilde belirlenmiş alanlar 8.14.4 numaralı alt maddede belirtilen taşıt teşhir alanı hesabında dikkate alınır."
Bu kapsamda; araç teşhirinin gerçekleştirildiği işyeri, toplu işyeri olarak nitelendirilebilecek bir kompleks içerisinde faaliyetlerini devam ettiriyor ise; bulunduğu toplu işyeri dahilinde yer alan ortak alanlar, ruhsatlandırma esnasında dikkate alınan, taşıt teşhir alanı hesabına dahil edilebilecektir. Öte yandan, taşıt teşhirinin gerçekleştirildiği işyeri, Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi bir kompleks içerisinde yer alıyor ise kat maliklerinin oybirliği ile, kompleks içerisinde yer alan ortak alanların, ruhsatlandırma esnasında dikkate alınan taşıt teşhir alanı hesabına dahil edilmesi mümkün kılınmıştır.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarına İlişkin Hükümlerin Yürürlüğe Girişi İleri Bir Tarihe Ertelenmiştir.
Geçici madde 6'nın birinci fıkrasına eklenen cümle ile, elektrikli araç şarj istasyonlarına ilişkin hükümlerin uygulanmasında geçiş süresi 31/7/2025 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu düzenleme, elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulmasına ilişkin süre esnetilerek uyum süreçlerinin sağlıklı şekilde yürütülmesi hedeflenmektedir.
Yönetmelik’in tam metnine
buradan Değişiklik Yönetmeliğin tam metnine ise
buradan ulaşabilirsiniz.
Aslı Kınsız, Yönetici Avukat
Özgür Diyar Kıyak, Stajyer Avukat
Cemile Tekdemir, Stajyer Avukat