Önerilen Aramalar

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı

4.01.2022

Tüm Haberler
Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde (“Yönetmelik”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”), 31 Aralık 2021 tarihli ve 31706 sayılı 6. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmış olup; Değişiklik Yönetmeliği, ücret tablosuna ilişkin düzenleme haricinde, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Değişiklik Yönetmeliği Ne Getiriyor?
Değişiklik Yönetmeliği, Yönetmelik’te yer alan yetki belgesi alma ve yenilemeye ilişkin hususlarda birtakım değişiklik ve eklemeler getirmektedir.

Değişiklik Yönetmeliği’nde Neler Düzenleniyor?
Değişiklik Yönetmeliği kapsamında getirilen genel esaslar aşağıdaki gibidir:
  • Elektronik taşıt sözleşmesi akdedecek kişiler arasına “taşıt sahibi tüzel kişiler” eklenmiştir.
  • Yetki belgesi alma ve yenileme hususunda getirilen düzenlemeler aşağıdaki gibidir;
    • İptal edilmiş veya yenileme süresinde yenilenmemiş yetki belgelerine ilişkin verilmiş ve kaldırılmamış uyarmaların bulunması durumunda, uyarma kaldırılmadan veya iptal tarihinden ya da yenileme süresinin sona erme tarihinden itibaren 1 (bir) yıl geçmeden aynı yetki belgesinden düzenlenmeyecektir.
    • G türü yetki belgesi için başvuranlardan G1, G2 veya G3 yetki belgesi için başvuranların, en az 20 m2’lik kapalı ve bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olma şartına yetki belgeleri süresince merkezinde veya merkezinin bulunduğu il sınırları içinde şube olarak tescil edilmiş olma şartı eklenmiştir.
    • N2 yetki belgesi için başvuranların sahip olmaları gereken asgari kapasite 8 (sekiz) birim taşıttan 5 (beş) birim taşıta indirilmiştir. Merkezi, şubesi veya acenteliğinin en az 2 (iki) coğrafi bölgede ve her bölgede en az 2 (iki) ilde olacak şekilde örgütlenmiş olması şartı yürürlükten kaldırılmıştır.
    • Yetki belgesi talebinde bulunan gerçek veya tüzel kişilerin Yönetmelik şartlarını sağladığına dair beyanlarının gerçeğe aykırı olması halinde düzenlenmiş olan yetki belgesinin doğrudan iptal edileceğine ilişkin düzenleme kaldırılmış; ilgili faaliyetlerin geçici olarak durdurulacağı ve gerekli şartları sağlamaları akabinde faaliyetlerine yeniden izin verileceği düzenlenmiştir.
    • Yetki belgesinin devri kabul edilmeyecek bölünme, birleşme ve tür değişikliği hallerine ilişkin yapılacak işlemler bakımından düzenlenen “yetki belgesinin faaliyetinin durdurulmamış veya iptal durumuna gelmemiş olması” şartının gerçek kişiler adına düzenlenen yetki belgeleri için uygulanmayacağı düzenlenmiştir.
    • Yetki belgesi eki olan taşıt belgesine kaydedilecek otomobil cinsi elektrikli taşıtlar bakımından aranan asgari motor gücü, 70kW’tan 105kW’a çıkartılmıştır.
  • N2 yetki belgesi sahibi firmalar bakımından, geçerli bir taşıma işleri organizatörü yetki belgesine sahip olmaları halinde, yalnızca ambarları arasında yapacakları parça başına taşımalarda, başka firmalar adına düzenlenen K1 yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları kullanabilecekleri düzenlenmiştir.
  • Yolcu taşımacılığı için yetki belgesi alanlar bakımından, seyahate başlamadan önce taşıt içerisinde emniyet kemeri kullanım zorunluluğuna ilişkin sesli veya görüntülü olarak yolcuları bilgilendirme zorunluluğu getirilmiştir. Bu yükümlülüğe uymayan yetki belgesi sahiplerine 5 (beş) uyarma verilecektir.
  • B1 yetki belgesi sahipleri bakımından, hat sayısı için anlaşma yaptıkları yabancı firmalara ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na (“Bakanlık”) bildirdikleri ücret ve zaman tarifelerine uygun olarak faaliyet gösterme zorunluluğu getirilmiştir.
  • Ücret tarifelerinin geçerlilik süresi bakımından, 1 (bir) yıllık üst sınır kaldırılmıştır. Bakanlık tarafından “görülmüştür” şerhi verilen ücret tarifeleri, şerhin verildiği tarihten itibaren 4 (dört) ay geçmeden yeniden belirlenemeyecektir.
  • Uyarma başına Bakanlık döner sermaye hesaplarına ödenmesi gereken miktar, 117,00 TL olarak belirlenmiştir.
  • TS ISO 39001 standardına uygunluğunu belgeleyen yetki belgesi sahiplerinden Bakanlık tarafından aylık dönemlerle re’sen yapılacak kontrollerde daha önce verilmiş ve kaldırılmamış olan uyarmalarından 20 (yirmi) uyarmanın iptal edileceği düzenlenmiştir.
  • Yetki belgesi sahiplerinden gerçek veya tüzel kişiliklerinin son bulması veya herhangi bir sebeple faaliyetlerini bırakmak istemeleri halinde; yetki belgeleri iptal edilenler bakımından yenileme hakkı bulunmayanlar için uygulanan yeniden düzenleme hükmü uygulama alanı bulmayacaktır.
  • M ve P türü yetki belgeleri bakımından, aranan özel şartlara ilişkin hükümler, 1 Temmuz 2022 tarihine kadar uygulanmayacaktır.
  • Terminale giren veya terminalden çıkan taşıtlara ilişkin bilgileri, Bakanlığın U-ETDS sistemine işleme zorunluluğu, C2, C3, L1, L2, N1, N2, T1 veya T2 yetki belgesi sahibi gerçek veya tüzel kişiler ile C1, K1, K2 veya K3 yetki belgesine sahip tüzel kişiler için 1 Ocak 2023 tarihine; C1, K1, K2 veya K3 yetki belgesine sahip gerçek kişiler için 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanmayacaktır.
Değişiklik Yönetmeliği’nin tam metnine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

MORAL | KINIKOĞLU | PAMUKKALE | KÖKENEK
Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
Zeynep Yalçın, Stajyer Avukat

Diğer Haberler