Önerilen Aramalar

Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanımı Yasaklandı

16.04.2021

Tüm Haberler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”) tarafından Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik (“Kripto Varlık Yönetmeliği”) 16 Nisan 2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Kripto Varlık Yönetmeliği 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Kripto Varlık Yönetmeliği ile birlikte, son zamanlarda adından sıkça söz ettiren kripto varlıklara ilişkin önemli adımlar atılarak kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmaları yasaklanmış ve kripto para borsaları dışında kullanımlarının önü kapatılmıştır.

Kripto Varlık Yönetmeliği Ne Getiriyor?
Yönetmelik ile birlikte kripto varlık tanımı da getirilmiş olup, kripto varlıklar, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar olarak tanımlanmıştır. Bu doğrultuda yasa koyucu kripto varlıkların menkul kıymet veya sermaye piyasası aracı ya da ödeme aracı olarak nitelendirilmesinin de önünü kapatmıştır.

Kripto varlıklara ilişkin getirilen esaslı düzenlemeler aşağıdaki gibidir;
  • Ödemelerde kripto varlık kullanılmayacaktır.
  • Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıklar doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmayacaktır.
  • Kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara (kripto para borsalarına) veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edilmeyecektir.
  • Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştirilemeyecek, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunulamayacaktır.
Kripto Varlık Yönetmeliği Kimleri Etkiliyor?
Kripto Varlık Yönetmeliği’nin kapsamında PayU ve Ödeal gibi ödeme ve Papara ve İyzico gibi elektronik para kuruluşları yer almakta olup kripto para borsaları kapsam dışında bırakılmıştır. Bununla birlikte, ödeme hizmeti sağlayıcısı niteliğini taşıyan bankalar yönünden ise yalnızca, kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı şekilde iş modeli geliştirilemeyeceği ve bu tür iş modellerine ilişkin hizmet sunulamayacağı düzenlenmiştir.

Kripto varlık borsalarına veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edilmemesi bakımından ise düzenleme yalnızca ödeme ve elektronik para kuruluşları için getirilmiş olup bankalar (ödeme hizmeti sağlayıcı oldukları fakat ödeme kuruluşu olmadıkları için) bu kapsamın dışında bulunmaktadır.

Kripto Varlık Yönetmeliği Kapsamında Yaptırımlar
Kripto Varlık Yönetmeliği’nin ihlal edilmesi halinde uygulanacak yaptırımlara ilişkin herhangi bir düzenlenmeye yer verilmemiştir.

Kripto varlık düzenlemelerine ilişkin mevcut kapsam ve uygulama esasları ile olası vergisel yükümlülükler çerçevesinde ilerleyen günlerde ilave düzenlemelerin hayata geçirilmesi beklenmektedir.

Kripto Varlık Yönetmeliği’nin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Bilge Binay Kanat, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
İrem Tanık, Stajyer Avukat

Diğer Haberler