Önerilen Aramalar

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde Birtakım Değişiklikler Gerçekleşmiştir.

13.12.2024

Tüm Haberler
07.12.2024 tarihli, 32745 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ve yayımlandığı tarihte yürürlüğe giren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (‘‘Tebliğ’’) ile, 5/10/2023 tarihli ve 32330 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nin bazı hükümlerinde değişikliğe gidilerek, birtakım yeni düzenlemeler getirilmiştir.

Tebliğ Kapsamında Hangi Düzenlemeler Getirildi?

Madde 4 Kapsamında Yapılan Değişiklikler

Tebliğin 4’üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “TTO ile YN Pompa ÖKC arasında sağlanacak” ibaresi maddeden çıkarılmış, aynı fıkrada yer alan “otomatik olarak” ibaresinden sonra gelmek üzere “TİM aracılığıyla” ibaresi eklenerek Tabanca İletişim Modülü’nün (TİM) kullanılacağı ve taşıt plakasının otomatik olarak Yeni Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz’a iletileceği belirtilmiştir.

UTTS, akaryakıt istasyonlarında kullanılan YN Pompa ÖKC’ler ile iletişim kurabilecek özellikte olacaktır. UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, akaryakıt satış işleminin YN Pompa ÖKC’den başlaması ve YN Pompa ÖKC’de sonlandırılması esasına uygun olarak, TTO’nun TTB’yi okuması ile taşıt plakasının güvenli haberleşme yöntemiyle otomatik olarak TİM aracılığıyla YN Pompa ÖKC’ye iletilmesi sağlanacaktır.

Madde 5 Kapsamında Yapılan Değişiklikler

Tebliğin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “31/12/2024” ibaresi “31/01/2025” şeklinde değiştirilmiş, aynı bende birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiş ve Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı’nın (TTO) taktırma süresi 31.01.2025 tarihine kadar uzatılmıştır. Ayrıca, belirtilen tarih sonrasında mükellefiyetin tesis edildiği veya şube işyerinin açıldığı durumlarda 60 gün içinde akaryakıt istasyonlarına en az 1 pompanın tabanca aparatına bu cihazın taktırılması zorunlu hale gelmiştir.

a) Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen TTO’ları temin ederek 31/01/2025 tarihine kadar taktırmaları zorunludur. Söz konusu tarih sonrasında mükellefiyet tesis edilmesi veya şube işyeri açılması durumunda mükellefiyetin tesis edildiği veya şube işyerinin açıldığı tarihten itibaren en geç 60 gün içerisinde akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine TTO taktırılacaktır. Ancak bu süre içerisinde fiilen akaryakıt satışına başlanması durumunda satışa başlamadan önce bu zorunluluk başlayacaktır. TTO’ların montaj işlemlerine ait süreçler Darphane tarafından belirlenecektir.”

Aynı fıkranın (e) bendine ise aşağıdaki cümle eklenmiştir.

e) TTO’ların güvenlik, iletişim, fonksiyon ve benzeri tüm özellikleri ile çalışma yöntemi gibi hususlar Darphane tarafından belirlenecektir. Birden fazla ya da benzin veya motorin dışındaki bir yakıt türüyle çalışan taşıtlara yakıt tedarik eden pompa ünitelerinde kullanılacak TTO ve ilgili diğer donanımlar, teknik çözümler ve yöntemlere ilişkin hususlar ile montaj işlemlerine ait süreçler Darphane tarafından ayrıca belirlenebilecektir.

Bu düzenleme ile birden fazla yakıt türü ile çalışan taşıtlara yakıt tedarik eden pompa ünitesi donanım ve yöntemler gibi montaj işlemlerinin belirlenmesi de Darphane’nin sorumlulukları kapsamına dahil edilmektedir.

Madde 6 Kapsamında Yapılan Değişiklikler

Tebliğin 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31/12/2024” ibaresi “31/01/2025” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkrada yer alan “tarihine kadar” ibaresinden sonra gelmek üzere “, bu tarihten sonra işte kullanılacak taşıtlara ise kullanmaya başlamadan önce” ibaresi eklenmiş olup, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara TTB takılması için tanınan mühlet uzatılmış ve 31/01/2025 tarihinden sonra kullanılmaya başlanacak olan söz konusu taşıtlara ise kullanılmaya başlanmadan önce TTB takılması zorunluluğu getirilmiştir.

“1) Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31/01/2025 tarihine kadar, bu tarihten sonra işte kullanılacak taşıtlara ise kullanmaya başlamadan önce TTB takılması zorunluluğu getirilmiş olup, zorunluluğa ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir.”

Fıkranın (a) bendinde yer alan “üzerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “taşıt sahiplerince” ibaresi eklenmiş olup, TTB taktırma sorumluluğu taşıt sahiplerine yüklenmiştir.

“Söz konusu taşıtların yakıt depo girişi üzerine taşıt sahiplerince Darphane tarafından üretilen TTB’ler taktırılacaktır.” Aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiş ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) TTB’lerin güvenlik, iletişim, fonksiyon ve benzeri tüm özellikleri ile çalışma yöntemi gibi hususlar Darphane tarafından belirlenecektir. Birden fazla ya da benzin veya motorin dışındaki bir yakıt türüyle çalışan taşıtlara takılacak TTB’lerin özellikleri ve montaj yeri, teknik çözümler ve yöntemlere ilişkin hususlar ile montaj işlemlerine ait süreçler Darphane tarafından ayrıca belirlenebilecektir.

“(2) 1/7/2025 tarihinden itibaren ilk defa iktisap edilen 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlardan; motorlu araç ticareti yapanlardan kullanılmak üzere alınanlara motorlu araç ticareti yapan mükellefler tarafından kayıt ve tescil işlemi gerçekleştikten sonra trafiğe çıkmadan önce, kullanılmak üzere ithal edilenlere ise ithalatı yapanlar tarafından tescil işlemi gerçekleştikten sonra bir ay içerisinde, birinci fıkra kapsamında yer almayan ve taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlara ise 1/7/2025 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra taşıt tanıma sistemi kullanacaklara ise kullanılmaya başlanmadan önce TTB takılması zorunluluğu getirilmiş olup, bu zorunluluk için birinci fıkrada yer alan usul ve esaslar uygulanır. Söz konusu taşıtların, birinci fıkranın birinci cümlesinde ifade edilen taşıtların sahipleri veya bunları kullananlar dışındakilere devrinde, taşıtta bulunan TTB’lerin değişmesine gerek bulunmamaktadır.”,

2023 yılında yayımlanan (1) numaralı tebliğde, “Birinci fıkra uyarınca zorunluluk kapsamında olmayan taşıtlara da ihtiyari olarak TTB taktırılabilecektir.” şeklindeki düzenlemede değişikliğe gidilmiştir. Tebliğ’de yer alan yeni hüküm ile birlikte;

  1. 01/07/2025 tarihinden itibaren motorlu araç ticareti yapanlardan kullanılmak üzere alınan ilk defa satın alınan sıfır araçlara, motorlu aracın satışını yapan tarafından tescil işlemleri sonrasında trafiğe çıkılmadan önce,

  2. 01/07/2025 tarihinden itibaren motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmak üzere ithal edilen araçlara tescil işlemi gerçekleştikten sonra bir ay içerisinde,

  3. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılanlar hariç olmak üzere taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlara ise 01/07/2025 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra taşıt tanıma sistemi kullanacaklara ise kullanılmaya başlanmadan önce TTB taktırılması zorunlu kılınmıştır.

Tebliğ’e Eklenen Geçici Madde Kapsamında Yapılan Değişiklikler

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile taşıt sahipleri, bu Tebliğin 5’inci ve 6’ncı maddeleri gereğince 31/1/2025 tarihine kadar taktırma ve kullanma yükümlülükleri bulunan TTO, TTB ve diğer donanımlara ilişkin olarak söz konusu tarihe kadar utts.gov.tr adresinden gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini yapmak şartıyla bahse konu donanımları en geç 30/4/2025 tarihine kadar taktırarak ya da montajını yaptırarak kullanmaya başlayabilirler.”

Tebliğ’de yer alan geçici madde kapsamında, 5 ve 6. Madde kapsamında TTO ve TTB taktırma zorunluluğu bulunan taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonlarının, 31/1/2025 tarihine kadar TTO, TTB ve diğer donanımlara ilişkin olarak utts.gov.tr adresinden gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini gerçekleştirmeleri kaydıyla, söz konusu donanımı monte etmeleri için tanınan süre 30/4/2025 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu Tebliğ’in asıl amacı, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi mücadele edilmesidir.

Diğer teknik düzenlemeler ve Tebliğ’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Aslı Pamukkale, Kıdemli Ortak
Özgür Diyar Kıyak, Stajyer Avukat
Defne Erdamar, Stajyer Avukat



Diğer Haberler