Önerilen Aramalar

Rekabet Kurulu’nun Facebook ve Whatsapp Hakkında Verdiği Tedbir Kararı Gerekçesi

17.02.2021

Tüm Haberler
Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”), “Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 08.02.2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşullar ile ilgili alınması gerekli görülen geçici tedbir kararı” konulu, 21.02/25-10 karar sayılı ve 11.01.2021 tarihli kararı (“Karar”), 15 Şubat 2021 tarihinde Rekabet Kurumu resmi internet adresinde kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Kurul tarafından, geçtiğimiz ay WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC (hepsi birlikte “Facebook” olarak anılacaktır) aleyhine re’sen açılan soruşturma (“Soruşturma”) kapsamında alınan geçici tedbir kararının gerekçesi yayımlanmıştır.

Facebook Hakkında Yürütülen Soruşturma ve Geçici Tedbir Kararı
Geçtiğimiz ay, Whatsapp, kullanıcılarına güncellenen kullanım koşullarını ve gizlilik ilkelerini içeren bir bildirim göndermiş, kullanıcıların Whatsapp’ı kullanmaya devam edebilmeleri için WhatsApp verilerinin Facebook şirketleri ile paylaşılmasına onay vermeleri gerektiğini bildirmişti. Kullanıcılar tarafından 0nay verilmemesi halinde ise 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren WhatsApp’ı kullanamayacakları belirtilmişti.

Kurul tarafından başlatılan Soruşturma kapsamında, söz konusu uygulamanın dışlayıcı ve sömürücü birtakım etkilere neden olup olmayacağı ile Facebook’un piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığı değerlendirilmiş ve ilgili uygulama yönünden geçici tedbir uygulanması ile Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar verilmişti.

Kurul Kararı’nın Gerekçesi
Karar kapsamında Kurul tarafından, WhatsApp’ta daha küçük gruplarda daha özel veya ticari sır içerebilecek verilerin paylaşılabileceği, dolayısıyla WhatsApp verilerinin herhangi bir sosyal medya içeriğine göre genellikle daha gizli ve kişilerin daha geniş bir çevreyle paylaşmak istemeyeceği nitelikte veriler olduğu belirtilmiştir.

Bu verilerin Facebook’un faaliyet gösterdiği diğer pazarlarda kullanılmasının ve bunun WhatsApp kullanımı için zorunlu tutulmasının (i) WhatsApp verilerinin, diğer Facebook şirket ürün ve verilerine bağlanması, (ii) Facebook’un tüketici iletişim hizmetleri pazarındaki gücünü, internet reklamcılığı alanındaki rakiplerinin faaliyetini zorlaştıracak şekilde kullanması ve (iii) Aşırı veri toplanmasının ve verinin başka hizmetler için kullanılmasının tüketicinin sömürülmesine yol açması yönünden Rekabet Hukuku kapsamında endişelere yol açtığı belirtilmiştir.

Sonuç
Facebook’un tüketici iletişim hizmetleri, sosyal ağ hizmetleri ve çevrimiçi reklamcılık hizmetleri pazarlarındaki pazar gücü de dikkate alındığında söz konusu uygulamaların Soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimali vurgulanmak suretiyle Facebook’un, Türkiye’de ilgili veri koşullarını kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara, veri paylaşımını içeren yeni kullanım koşullarını durdurduğunu bildirmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

Kurul Karar’ına buradan ulaşabilirsiniz.

Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
Işılay Işık, Stajyer Avukat

Diğer Haberler