Önerilen Aramalar

KDV Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı

15.06.2021

Tüm Haberler
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (“Değişiklik Tebliği”) 3 Haziran 2021 tarihli ve 31500 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanmıştır.
Değişiklik Tebliği’nin belirli maddeleri 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olup diğer hükümleri yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.

DEĞİŞİKLİK TEBLİĞİ NE GETİRİYOR?
  • Kısmi KDV tevkifatı uygulayacak alıcılar kapsamına “Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile kurulan kamu kurum ve kuruluşları” ile “emeklilik şirketleri” ilave edilmiştir.(1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.)
  • Kısmi KDV tevkifatı uygulaması kapsamından “sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen ve faturası Sosyal Güvenlik Kurumuna düzenlenen sağlık hizmetleri” çıkarılmıştır.(1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.)
  • Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren işlemler bakımından söz konusu tevkifat sınırı, 1.000 TL’den 2.000 TL’ye çıkarılmıştır. Buna göre, KDV dahil bedeli 2.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.(1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.)
  • Kısmi KDV tevkifatı uygulamasında KDV mükellefi olmayan alıcılara yapılan mal iadelerinde düzeltmenin aşağıdaki şekilde gerçekleştirileceği belirtilmiştir:
    • Alıcı tarafından, işlem bedeli ve tevkif edilmeyen KDV kısmını ayrıca göstermek suretiyle iade amaçlı bir belge (fatura, dekont vb.) düzenlenecektir.
    • Belgede gösterilen tutarlar alıcı ve satıcı tarafından ilgili iade işlemini gösterecek şekilde mevzuata uygun olarak kayıtlara alınacaktır.
    • Düzeltmenin bu şekilde yapıldığının tevsik edilmesine istinaden, işleme ilişkin tevkif edilen KDV, bu vergiyi vergi dairesine beyan ederek ödeyen alıcıya iade edilecektir.
  • Bu durumda, ayrıca; (i) düzeltme yapılması gereğinin ortaya çıktığı vergilendirme döneminde düzeltmeyi yapan mükellefin ilgili beyannamede de düzeltme yaptıktan sonra vergi dairesine yazılı olarak müracaat edip daha önce iadesini aldığı tutarı iade etmesi halinde bu tutar, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın mükelleften geri alınacak, (ii) mükellefin düzeltme işlemini yapmaması halinde ise tevkifat nedeniyle iade edilen KDV, değişikliğin vuku bulduğu dönemden düzeltmenin yapıldığı döneme kadar gecikme faizi uygulanarak vergi ziyaı cezası ile birlikte mükelleften alınacaktır.
  • Değişiklik Tebliği kapsamında Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında faaliyet gösteren gayrimenkul yatırım fonları ile gayrimenkul yatırım ortaklıkları, yetki belgesi aranmaksızın, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükellef kapsamına dahil edilmiş, verdikleri hizmetlerde de yetki belgesi alınması için verilen süre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, özel matrah uygulayabilecekleri belirtilmiştir.
  • Birden fazla konuda veya işlem türünde iade hakkı bulunan mükelleflerin, aynı vergilendirme döneminde bunların bazıları için iade hakkını kullanmamalarının mümkün olduğu düzenlenmiştir.
Değişiklik Tebliği’nin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Bilge Binay Kanat, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
Cansu Yüksel, Stajyer Avukat

Diğer Haberler