Önerilen Aramalar

Şirketlerin 2022 Yılı Gelirleri İçin Verecekleri Beyannamelerinde Yapılan İndirim ve İstisnalar Üzerinden %10 Oranında Deprem Vergisi Tahsil Edilmesi Hakkında Tebliğ Yayımlandı

31.05.2023

Tüm Haberler
“Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Sıra No: 3)” (“Tebliğ”), 15 Nisan 2023 tarihli ve 32164 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu tebliğ ile kurumlar vergisi mükellefi olan şirketlere ek vergi yükümlülüğü getirilmiştir. Buna göre, deprem vergisi, şirketlerin 2022 yılı gelirleri için verecekleri beyannamelerinde, indirim konusu yapılan indirim ve istisnalar üzerinden %10 oranında tahsil edilecektir.

Bu kapsamda, kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmek suretiyle, kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden, dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin %10 oranında; kurumlar vergisi istisnaları ile yurtdışından elde edilen ve en az %15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden ise %5 oranında tek seferlik ek vergi alınacağı kararlaştırılmıştır.

Hesaplanan söz konusu vergi, gider ve indirim olarak dikkate alınmayacak; kurumlar vergisi, geçici vergi ve tevkif suretiyle kesilen vergiler ile varsa yurt dışında ödenen vergiler dahil hiçbir vergiden mahsup edilmesine imkân tanınmayacaktır.

Depremden etkilenen 11 il ile Sivas’ın Gürün ilçesindeki kurumlar vergisi mükellefleri bu deprem vergisi kapsamının dışında tutulmuşlardır.

Deprem vergisine ilişkin kanun maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu, Vergi Mahkemelerinde ilgili kanun hükmünün iptalinin dava edilmesi önerilmektedir.

Bu doğrultuda izlenmesi önerilen yol şu şekildedir;

  • Beyanname, ihtirazı kayıt ile verilmelidir (süre kazanmak için son gün verilmesi tavsiye edilmektedir).
  • Ödeme öncelikle ilk taksiti ödenecek şekilde yapılmalıdır.
  • 30 günlük süre içerisinde yetkili Vergi Mahkemesi nezdinde dava açarak dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne intikal edilmesi talep edilmelidir. Vergi Mahkemesi itiraza dair karar için öncelikle Anayasa Mahkemesi’nin kanun maddesinin iptaline dair vereceği karar beklenmelidir. Bu süreç, 1-2 yıl aralığındadır.

Kanun’un uygulamasına dair tebliğ çıkmış olup Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunulmasında fayda bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediğinden vergiyi ödeyen ancak dava açmayan şirketler Anayasa Mahkemesi’nin vereceği olası iptal kararından etkilenmeyecektir. Bu nedenle “deprem vergisi” beyannamesi verecek olan tüm şirketlerin, olası iptal kararından yararlanabilmesi için, Vergi Mahkemesi üzerinden Anayasa Mahkemesi’ne gönderim talepli bu davayı açması gerekmektedir.


Göktürk Şahin, Yönetici Avukat
Nur Duygu Bozkurt Kadirhan, Kıdemli Avukat
Mustafa İriboz, Stajyer Avukat

Diğer Haberler