Bir süredir hazırlık aşamasında olan 7511 sayılı Kanun ile Türk Ticaret Kanunu’nda, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da (“Kanun”) ve başkaca mevzuatlarda değişiklikler yapılmıştır.
7511 sayılı Kanun ile özellikle Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) başlattığı soruşturmalara ilişkin taraflara tanınan ilk yazılı savunma hakkı kaldırılmış olup Kanun’un 34.,43. ve 45. maddelerinde değişiklikler yapılmıştır.
Soruşturmaya başlanması, taahhüt ve uzlaşma konularını düzenleyen 43. madde
Kurul, bir teşebbüs hakkında soruşturma başlatmaya karar vermesi halinde, bu kararın verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ilgili taraflara bu kararı bildirmektedir. 7511 sayılı Kanun ile Kanun’da değişiklik yapılmadan önce, Kanun soruşturmaya taraf olanlara soruşturma bildiriminin kendilerine tebliğinden itibaren 30 gün içinde ilk yazılı savunmalarını yapma hakkı tanımış idi, ancak yapılan değişiklikle birinci yazılı savunmayı bu sürede yapma zorunluluğu kaldırılmıştır.
Tebligat ve cevap verme konularının düzenlendiği 45. Madde
Kurul tarafından başlatılan soruşturma aşamasının sonunda Kurul soruşturmaya ilişkin bir rapor hazırlayacak ve bu rapor Kurul üyelerine ve soruşturmanın ilgili taraflarına tebliğ edilecektir. Soruşturma sonunda taraflara raporun tebliğini takiben savunma için 30 gün verilecektir, bu süre haklı gerekçe sunulması durumunda en fazla bir kereye mahsus olarak bir katına kadar uzatılabilecektir. Kanun’da yapılan değişiklik öncesinde soruşturmayı yürüten yetkililerin gönderilen savunmalara 15 gün içerisinde ek görüş bildirileceği belirtilmiştir, yapılan değişiklik ile soruşturmayı yürütmekle görevli yetkililerin gelen yazılı savunmalar sonucunda soruşturma raporundaki görüşlerinde bir değişiklik olması halinde görüşlerini bildirecekleri düzenlenerek madde daha açık şekilde düzenlenmiş ve yalnızca bir görüş değişikliği halinde görüş bildirilmesi ile soruşturmanın hızlandırılması amaçlanmıştır.
Kurum personelinin statüsünü düzenleyen 34. madde
Kurum hizmetlerinin sürdürülebilmesi için gereken toplam personel kadrosu, kadro unvanları gibi kadro bilgileri Kanun’un ekinde belirtilen cetvelde yer almaktadır. Kurul kadro konusunda karar alırken bu cetvele uygun şekilde seçimler yapmakla yükümlüdür. Yapılan Kanun değişikliği ile 34. madde kadro düzenlemeleri konusunda daha net ve ayrıntılı bir çerçeve sunmakta ve belirsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Burada belirtmek isteriz ki, aslında bu maddede yapılan değişiklik Anayasa Mahkemesi’nin 9 Kasım 2022 tarihli ve E: 2020/67, K:2022/139 sayılı kararı ile iptal edilen fıkranın düzenlenmesini ve Kurul yetkisinin açığa kavuşturulmasını içermektedir.
Nur Duygu Bozkurt, Kıdemli Avukat
Ecem Melek, Stajyer Avukat