Önerilen Aramalar

Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Yayımlandı

1.02.2023

Tüm Haberler
2023/5 sayılı “Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” (“Tebliğ”), 26 Ocak 2023 tarihli ve 32085 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış ve aynı tarihte yürürlüğe girmiştir.

Tebliğ Neyi Amaçlıyor?

Tebliğ; firmaların (i) yabancılara yurt içinde sundukları hizmetler karşılığında kazandıkları, (ii) yurt dışında yerleşiklerden elde ettikleri veya (iii) yurt dışında bulunan döviz cinsi varlıklarından yurda getirdikleri dövizlerin (“Yurt Dışı Kaynaklı Dövizler”) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına ("Merkez Bankası”) ABD doları, Euro veya İngiliz sterlini cinsinden satılması ile Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi halinde firmalara sağlanacak döviz dönüşüm desteğine (“Destek”) ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Tebliğ Ne Getiriyor?

Tebliğ ile birlikte Destek sağlanacak firmalar açısından (i) Yurt Dışı Kaynaklı Dövizler’ini Merkez Bankasına satanlar ve (ii) Yurt Dışı Kaynaklı Dövizler’inin en az %40’ını Merkez Bankasına satıp, kalan miktarı Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürenler olarak bir ayrıma gidilmiştir. Buna göre;

(i). Firmalara, Merkez Bankası tarafından 3 ay şeklinde belirlenen süre boyunca döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunmaları kaydıyla, Yurt Dışı Kaynaklı Dövizler’inin Merkez Bankasına satışı esnasında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın %2’si kadar Destek ödenecektir.

(ii). Yurda getirilen Yurt Dışı Kaynaklı Dövizler’in en az %40’ı Merkez Bankasına satıldıktan sonra kalan miktarın dönüşüm kuru üzerinden Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi ve Merkez Bankası tarafından belirlenen 3 aylık süre boyunca satılan tutardan daha fazla döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunulması kaydıyla taahhütte bulunan firmalara dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın %2’si kadar Destek sağlanacaktır. Türk lirası mevduat veya katılma dönüşüm hesaplarında faiz, vade ve benzeri sözleşme değişiklikleri yapılamaz.

Söz konusu Tebliğ kapsamında firmalarca verilen döviz alımı yapılmaması taahhüdünün yerine getirilmemesi halinde ise;

  • Destek tutarları ilgili dönem boyunca oluşan pozitif kur farkı eklenerek

  • ve

  • Desteğin ödenme tarihinden taahhüdün yerine getirilmediğinin tespiti tarihine kadar geçen süre için, tespit tarihinde geçerli olan Merkez Bankası’nın ilan ettiği en yüksek gecelik borç verme faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte bankalarca tahsil edilerek Merkez Bankasına aktarılacaktır.


Firmalardan geri alınmak üzere hesaplanan tutar nedeniyle doğacak banka ve sigorta muameleleri vergisinden de firmalar sorumlu olacaktır.

Taahhüdünü yerine getirmeyen firmaların Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri, taahhüdün yerine getirilmediğinin tespit edildiği tarihten itibaren bir yıl süreyle kabul edilmeyecektir.

Grup firmalarının söz konusu Tebliğ kapsamında vereceği taahhütlerin, ana ortaklıklarını da bağlayacağı Tebliğ’de açıkça düzenlenmiştir.

Tebliğ’e yönelik Uygulama Talimatı kapsamında Destekten yararlanan firmalar taahhüt verdikleri süre boyunca yurt dışına türev işlem ve döviz/kıymetli maden alım satım amacıyla Türk lirası veya döviz transferi yapamayacak, açılan dönüşümlü mevduat ve katılma hesapları türev işlemlere de konu edilemeyecektir.

Tebliğ metnine buradan ulaşabilirsiniz.


MORAL I KINIKOĞLU I PAMUKKALE I KÖKENEK
Serra Haviyo, Ortak
Cerensu Çetin Yenigün, Kıdemli Avukat
Egemen Akyol, Avukat

Diğer Haberler