Önerilen Aramalar

İnternet Alan Adlarına Yeni Kurallar Tanımlandı.

20.04.2021

Tüm Haberler
İnternet Alan Adları Yönetmeliğinde (“Yönetmelik”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”) 20 Nisan 2021 tarihli ve 31460 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanmış olup Değişiklik Yönetmeliği, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
İnternet alan adları yönetmeliğimde yapılan değişiklik ile internet üzerinde mevcut olan alan adlarına ilişkin usul ve esaslar yönünden birtakım önemli değişiklikler yapılmıştır.

Alan adları nasıl tanımlanabilecektir?
Alan adları, internet sitelerinin sanal ağ üzerindeki adresleri olarak tanımlanabilecektir. Alan adları sadece adres belirtme fonksiyonunu haiz olmayıp aynı zamanda ineternet sitelerine özgü ibareler barındırmaları sebebi ile internet sitelerinin birbirinden ayrışmasını da sağlamakatadır.

Bu sebeple doğru alan adı kullanımı bir ticari işletmenin gelişimi ve başarısı açısından büyük önem arz etmektedir.

İnternet Alan Adları ile İlgili Ne Değişiklikler Getirildi?
  • Alan Adı Yenileme İşleminde 3 Aylık Süre: Değişiklik Yönetmeliği kapsamında, alan adı tahsisi yenileme işlemi açısından öngörülen 3 ay içinde yenileme işlemi yapılması zorunluluğu kaldırılmıştır.
  • Feragat Edilen Alan Adının Yeniden Tahsisi: Daha önceden yeniden tahsise açılacağı belirtilen feragat edilen alan adlarının Değişiklik Yönetmeliği ile birlikte yeniden tahsisine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun karar vereceği düzenlenmiştir.
  • Belgeli Alan Adı Tahsis Başvurularında İptal Sebebi : Değişiklik Yönetmeliği kapsamında, alan adı tahsis işleminin iptali için öngörülen iptal sebepleri arasına belgeli olarak yapılan alan adı tahsis başvurularında başvuruya konu olan belgelerin geçerliliğini kaybetmesi durumu da eklenmiştir.
  • Yeniden Tahsise Açılan Alan Adları İçin Bekleme Süresi: Değişiklik Yönetmeliği ile, tahsis edilmiş bir alan adının iptal veya feragat işlemi sonrasında yeniden tahsise açılmasının ardından tahsis başvurusu yapılmadan önce beklenmesi gereken süre 3 aydan 2 aya indirilmiştir.
  • Kayıt Kuruluşlarının Yükümlülükleri Genişletilmiştir: Değişiklik Yönetmeliği kapsamında, kayıt kuruluşları açısından mevcut olan yükümlülükler arasına aşağıdakiler eklenmiştir;
  • TRABİS (.tr ağ bilgi sistemi)’e entegre olan sistemlerini ve bu sistemlerin yedeklerini Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulundurma ve Alan adı ihtilaflarına ilişkin kendisine iletilen mahkeme kararları ile uyuşmazlık çözümü hizmet sağlayıcılarının kendisine ilettiği hakem veya hakem heyeti kararlarının gereğini yerine getirme,
Özellikle TRABİS’e entegre olan sistemlerin ve bu sistemlerin yedeklerinin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulundurulması yükümlülüğü son zamanlarda söz konusu olan veri lokalizasyonu yaklaşımı açısından büyük önem arz etmektedir.
  • Alternatif Uyuşmazlık Çözümü Aracılığıyla TRABİS’in faaliyete Geçmesinden Önce Yapılan Alan Adı Tahsis İşlemleri: Değişiklik Yönetmeliği kapsamında, Yönetmelik hükümleri çerçevesinde öngörülmüş olan alternatif uyuşmazlık çözümü yolunun TRABİS sisteminin faaliyete geçmesinden önce yapılmış olan alan adı tahsis işlemleri açısından uygulanabilir olmadığı düzenlenmiştir. Ancak TRABİS sisteminin faaliyete geçmesinin ardından yenileme başvuru yapılmış olan alan adları özelinde bu yola başvurulabileceği belirtilmiştir.
  • Alt Alanlar ve Belgeli Tahsis Edilen Alan Adları: Değişiklik Yönetmeliği kapsamında, hem alt alan adlarının hem de belgeli olarak tahsis edilecek alt alan adları arasına “.kep” alan adı eklenmiştir.

Bunun yanında “.kep” alan adının Kurum tarafından yetkilendirilmiş olan Kayıtlı Elektronik Posta hizmet sağlayıcılarına tahsis edilebileceği düzenlenmiştir.

Değişiklik Yönetmeliği’nin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Aslı Kınsız, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
Orçun Turan, Stajyer Avukat

Diğer Haberler