Önerilen Aramalar

Mahkeme Tarafından Kripto Para Hesaplarının Haczedilebileceğine Hükmedildi.

20.04.2021

Tüm Haberler
İstanbul (numarası kamuyla paylaşılmayan) İcra Hukuk Mahkemesi (“Mahkeme”) tarafından “Kripto Para Hesabına Haciz Uygulayan İcra Memuru Muamelesini Şikayet” konulu dava kapsamında 19 Nisan 2021 tarihinde kripto para hesaplarının haczedilebilirliği hususuna ilişkin karar (“Karar”) verilmiştir.
İstanbul 14. İcra Müdürlüğü nezdinde yürütülen (dosya esas sayısı kamuyla paylaşılmayan) bir icra takibi kapsamında borçlunun kripto para hesaplarına İcra Müdürlüğünce haciz işlemi uygulanmış ve bunun üzerine borçlu tarafından Mahkeme’ye başvuruda bulunulmuştu.

Türkiye’de kripto paraların hukuki niteliği ve haczedilebilirliğini konu alan ilk mahkeme kararı olma niteliğini taşıyan Karar kapsamında borçlu tarafından ileri sürülen “kripto paraların haczedilemezliği” iddiası değerlendirilmiştir.

Karar Ne Diyor?
Karar kapsamında, borçlunun haczedilemezlik iddiaları reddedilerek kripto paraların "emtia veya menkul kıymetler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bir çeşit dijital döviz veya sanal para olarak kabul edildiği” ve bu sebeple haczedilebileceği belirtilmiştir.

Karar’ın Kripto Varlık Yönetmeliği Karşısındaki Konumu Nedir?
Değerlendirmelerimize buradan ulaşılabilen, 16 Nisan 2021 tarihli Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik (“Kripto Varlık Yönetmeliği”) kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”), kripto varlıkları “dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar” olarak tanımlanmıştı.

TCMB tarafından getirilen bu tanım kapsamında kripto varlıkların menkul kıymet veya sermaye piyasası aracı ya da ödeme aracı olarak nitelendirilmesinin de önü kapatılmıştı.

Buna karşın; Kripto Varlık Yönetmeliği’nden sonraki bir tarihte verilmiş olan Karar ise, kripto paraların “bir çeşit döviz veya sanal para olarak kabul edildiğini” belirterek Kripto Varlık Yönetmeliği’nden farklı bir tanım getirmektedir.

Karar’ın Niteliği Nedir?
Karar ile borçlunun şikayeti reddedilerek kripto para hesabına uygulanan haciz işleminin uygun olduğu belirtilmiştir.

Bununla birlikte, Karar’a karşı istinaf yolu açık olup istinaf incelemesi neticesinde Karar’ın kaldırılması ihtimal dahilindedir. Ayrıca, Karar’ın kesin hüküm niteliği taşımaması dolayısıyla Karar konusuna ilişkin olarak ilerleyen günlerde genel mahkemelerde dava açılabilecektir.

Kripto varlık düzenlemelerine ilişkin mevcut kapsam ve uygulama esasları ile olası vergisel yükümlülükler çerçevesinde ilerleyen günlerde ilave düzenlemelerin hayata geçirilmesi beklenmektedir.

Karar’a ilişkin görsele buradan ulaşabilirsiniz.

Uğursan Yiğit Parmaksız, Yönetici Avukat
Burak Batı, Avukat

Diğer Haberler